Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne hity PRL. One kiedyś gościły codziennie na naszych stołach, dziś popadają w niepamięć. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie smaki

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk


Zupa "Nic"

Składniki

1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
2 szt jajek
400 ml mleka

Przygotowanie

Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe.
Zupa "Nic" Składniki 1 łyżka cukru 1 laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru 2 szt jajek 400 ml mleka Przygotowanie Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe. pinterest/NAC
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na potrawy były czasem ograniczone ze względu na dostępność składników, ale jednocześnie kreatywność i umiejętności kulinarne ludzi były na bardzo wysokim poziomie. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa i zajrzyj do naszej galerii! Specjalnie dla was zebraliśmy również przepisy.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że kulinarne hity PRL to nie tylko kiełbasa, bigos czy kotlet schabowy, ale także dania regionalne oraz wpływy kuchni innych narodów, takich jak węgierska, ukraińska czy żydowska. Warto pamiętać, że potrawy te były tworzone z myślą o przygotowaniu jedzenia na co dzień, dla całych rodzin, więc ich cechą charakterystyczną była prostota i dostępność składników. W tamtych czasach jedzenie było dla wielu ludzi równie ważne jak praca i dom, a z powodu ograniczonej dostępności składników często trzeba było wykazać się kreatywnością i umiejętnościami kulinarne, aby stworzyć smaczne i sycące dania. ZOBACZ ZDJĘCIA I PRZEPISY DAŃ Z PRL-U!

Sprawdź kulinarne hity PRL-u i przypomnij sobie smaki z dzieciństwa!

Dziś wiele z tych tradycyjnych potraw powraca na nasze stoły, często w nowoczesnych wersjach, ale zachowując swoje pierwotne smaki i aromaty. Kulinarne hity PRL to także pewnego rodzaju dziedzictwo kulturowe, które przypomina nam o historii naszego kraju oraz sposobie, w jaki ludzie żyli i jedli w tamtych czasach. A jakie były wasze ulubione dania? Pochwalcie się w komentarzach.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto