Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Kulinarne hity PRL. One kiedyś gościły codziennie na naszych stołach, dziś popadają w niepamięć. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie smaki

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

W jakim składzie Arka zagra z Miedzią? Wraca Olaf Kobacki

W jakim składzie Arka zagra z Miedzią? Wraca Olaf Kobacki

Polecamy

Unikaj jak ognia! Zobacz rzeczy zakazane w koszyczku wielkanocnym

Unikaj jak ognia! Zobacz rzeczy zakazane w koszyczku wielkanocnym

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Ważne rozporządzenie MEN! Dotyczy toalet w polskich szkołach

Ważne rozporządzenie MEN! Dotyczy toalet w polskich szkołach