Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z twoim organizmem, gdy codziennie jesz fasolę. Warto?

mf
Fasola jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w Polsce. Uprawiana w wielu przydomowych ogródkach, na działkach oraz przemysłowo jest ważnym składnikiem diety.  Fasola ceniona jest za wiele walorów odżywczych jak i smakowych.  Co dzieje się z organizmem, gdy często ją spożywamy? Sprawdź. 

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Fasola jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w Polsce. Uprawiana w wielu przydomowych ogródkach, na działkach oraz przemysłowo jest ważnym składnikiem diety. Fasola ceniona jest za wiele walorów odżywczych jak i smakowych. Co dzieje się z organizmem, gdy często ją spożywamy? Sprawdź. Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Fasola jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w Polsce. Uprawiana w wielu przydomowych ogródkach, na działkach oraz przemysłowo jest ważnym składnikiem diety. Fasola ceniona jest za wiele walorów odżywczych jak i smakowych. Zawiera między innymi dużo białka i witamin z grupy B. Jest to szczególnie ważne dla osób, które nie jedzą mięsa. Co warto wiedzieć o fasoli i co dzieje się z organizmem, gdy często ją spożywamy? Sprawdź.

Obejrzyj: Odkrywamy Toruń. Nowy odcinek!

od 16 lat

Fasola jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Tak jak inne nasiona strączkowe, stanowi doskonałe źródło białka. W 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka. Z tego powodu fasola może być stosowana jako zamiennik mięsa. Dlatego wraz z innymi roślinami strączkowymi jest popularna wśród osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Ważne jest również to, że białko zawarte w fasoli jest łatwo przyswajalne.

Polecamy

Fasola i jej wartości odżywcze

Fasola należy do grupy roślin strączkowych, w której są też soczewica, soja, bób czy cieciorka. To niezwykle wartościowe produkty. Fasola zawiera antyutleniacze (fitosterole), mnóstwo błonnika pokarmowego (nawet więcej niż produkty zbożowe), jest bogata w białko roślinne, ma niską zawartość tłuszczu, za to sporą ważnych witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • magnez
  • miedź
  • kobalt
  • mangan
  • molibden
  • cynku
  • fosfor.

Polecamy

Który rodzaj fasoli jest najlepszy?

Fasola jest niezwykle popularna na całym świecie. Szacuje się, że uprawia się ponad 400 rodzajów fasoli. Jak wynika z badań wszystkie zawierają podobne właściwości, więc tak naprawdę nie ma większego znaczenia którą się spożywa.
Najważniejsze, jak czytamy na zdrowie.radiozet.pl, by np. gotowaną fasolę jeść regularnie, czyli najlepiej około pół szklanki dziennie. Warto zwrócić uwagę na:

  • białą fasolę, np. jaś
  • fasolę czerwoną
  • fasolę czarną
  • fasolę pinto (nakrapianą)
  • fasola mung
  • fasola adzuki
  • fasola orzełek
  • fasola nerkowa.
  • Warto też jeść różne rodzaje soczewicy, groch, cieciorkę i soję

.
Bardzo często osoby, które chciałyby jeść fasolę boją się wzdęć. Okazuje się jednak, że im częściej jemy fasolę, tym bardziej organizm się do niej przyzwyczaja i problemy związane z ewentualnymi wzdęciami mijają.
Jedzona często, a nawet codziennie fasola ma wielki wpływ na nasz organizm. Zobacz jaki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto