Przepis na żurek wielkanocny. Jak zrobić najlepszy? Zobaczcie, jak żurek przyrządza Magda Gessler czy Karol Okrasa

Sara Watrak
Sara Watrak
Żurek to zupa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Jak go przyrządzić? To wcale nie takie trudne! Zobaczcie, jak zrobić najlepszy żurek. Co poleca Karol Okrasa? Jakie wskazówki ma Magda Gessler? Sprawdźcie!
Żurek to zupa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Jak go przyrządzić? To wcale nie takie trudne! Zobaczcie, jak zrobić najlepszy żurek. Co poleca Karol Okrasa? Jakie wskazówki ma Magda Gessler? Sprawdźcie! Pawel Miecznik/Polskapresse
Udostępnij:
Żurek to zupa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Jak go przyrządzić? To wcale nie takie trudne! Zobaczcie, jak zrobić najlepszy żurek. Co poleca Karol Okrasa? Jakie wskazówki ma Magda Gessler? Przekonajcie się! Oto sprawdzone przepisy na żurek.

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

Żurek wielkanocny. Oto sprawdzony przepis!

Jak samemu przyrządzić żurek? Potrzeba tylko trochę cierpliwości. Potrzebne Wam będzie:

  • 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego,
  • 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego boczku,
  • biała kiełbasa,
  • 500 ml zakwasu (jeśli nie dacie rady przygotować go sami, w ostateczności można użyć tego z butelki),
  • majeranek,
  • czosnek,
  • pieprz,
  • kilka łyżek śmietany.

Bulion gotujemy przez 20 minut z żeberkami lub boczkiem. Dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Wlewamy zakwas i gotujemy dalej, tym razem przez 10 minut. Przyprawiamy. Na koniec możemy dodać śmietanę. Podajemy z kiełbasą i jajkiem na twardo.

Żurek na Wielkanoc. Jak go robi Magda Gessler? Sprawdź przepis!

Tajemnicą żurku a'la Magda Gessler są grzyby - najlepiej jeśli będą to prawdziwki.

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej,
  • 1 litr wody,
  • 4 ząbki czosnku (3 do zakwasu, 1 do żurku),
  • 3 liście laurowe,
  • 4 jajka,
  • 5 grzybów - najlepiej prawdziwków,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 300 gramów białej kiełbasy,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • majeranek

Zacznijmy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy ją wrzącą wodą, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajmy przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy.

Gdy zakwas będzie gotowy, bierzemy się za żurek. Kroimy grzyby i przysmażamy na maśle. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie. Dodajemy zakwas, czosnek oraz majeranek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Według Magdy Gessler najlepiej do tradycyjnego wielkanocnego żurku użyć białej lub szarej kiełbasy.

- Nie używamy kiełbasy z peklosolą, czyli różowej - radzi znana restauratorka.

Poza tym w jednym z nagrań Magda Gessler proponuje, by kiełbasy do żurku nie dodawać w kawałkach, tylko w całości, żeby była soczysta, gdy będziemy brać ją do ust.

Przepis na żurek. Tak przygotowuje go Karol Okrasa

A jak żurek przygotowuje Karol Okrasa? Tajemnicą jego przepisu jest chrzan! Dzięki temu żurek zyskuje wyjątkowy smak.

Składniki:
Bulion warzywny z grzybami

  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 10 sztuk suszonych grzybów,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 4 sztuki liści laurowych.

Żurek

  • 500 ml zakwasu z mąki żytniej,
  • 500 ml bulionu warzywny z grzybami,
  • 1 cebula,
  • 500 g kiełbasy śląska,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki,
  • szczypta cukru,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Na początku grzyby moczymy w wodzie przez ok. 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy włoszczyznę. Przekładamy ją do garnka wraz z przyprawami. Dodajemy grzyby. Uwaga - nie wylewamy wody, w której się moczyły! Również dodajemy ją do garnka. Dolewamy w sumie tyle wody, aby przykryła warzywa. Wszystko gotujmy na wolnym ogniu, a na końcu odcedzamy. W ten sposób powstanie nasz pyszny bulion do żurku.

Kolejny krok to pokrojenie grzybów z bulionu i cebuli. Podsmażamy je, a następnie przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy również pokrojoną kiełbasę. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy bulion i zakwas. Na koniec dorzucamy czosnek i wszystko zagotowujemy. Żurek koniecznie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, aby nadać mu aromatyczny zapach. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy chrzan oraz śmietankę. Na koniec można dosypać szczyptę cukru. Wszystko dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie