Czytaj skład produktów! Te składniki powodują raka! Oto substancje barwiące, które mogą skrócić tobie życie
Czytaj skład produktów! Te składniki powodują raka! Substancje barwiące mogą skrócić tobie życie
Barwienie żywności jest znane od bardzo dawna. Można to robić pomocą koszeliny, kurkumy, szafranu czy tumeryku. Niestety, w wielu przypadkach stosuje się ich syntetyczne zamienniki.
ZOBACZ TEŻ: Ten podatek musisz zapłacić sam i to zaraz
Barwiona żywność. Na co powinniśmy uważać?
Robiąc zakupy, powinniśmy uważać na żółcień chinolinową (E104), którą znajdziemy nie tylko w puszkowanych owocach, masach cukierniczych, ale także w suplementach diety i lekach. Stała obecność w diecie tego barwnika może powodować reakcje alergiczne i nadpobudliwość u dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ta substancja może wykazywać właściwości kancerogenne. W wielu państwach Unii Europejskiej stosowanie tego barwnika w produkcji żywności jest zakazane. Niestety, w naszym kraju nadal jest chętnie wykorzystywany przez producentów.