Wiosenne desery
Oczywiście nie chodzi o to, by wszystkie przyrządzanie desery wiosną były fit. Możesz przyrządzić pyszne i lekkie desery, które będą większym grzeszkiem, niż ich fit odpowiedniki. Wiosną w deserach zdecydowanie królują owoce, szczególnie te sezonowe. Wiosną wracamy do deserów z rabarbarem oraz truskawkami.
Podpowiadamy, jak przygotować:
- Pudding chia
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Zrób zakupy bez wychodzenia z domu
kup teraz

Sinsay - Pojemniki do przechowywania 2 pack - Niebieski
Pojemniki do przechowywania 2 pack
kup teraz

Sinsay - Foremki do pieczenia 12 pack - Zielony
Foremki do pieczenia 12 pack
kup teraz

Sinsay - Podkładki pod garnek 2 pack - Wielobarwny
Podkładki pod garnek 2 pack
Wiosenne desery – przepisy
- Pudding chia
To deser, który można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest baza – czyli nasiona chia z mlekiem. Łączyć możesz to z wieloma owocami, musami, orzechami itp. Pokochasz ten deser za jego prostotę i dobry smak. Atutem tego deseru jest również to, że za każdym razem możesz przygotowywać go na inny sposób, dzięki czemu jego smak nigdy Ci się nie znudzi. Owoce wybieraj sezonowe i koniecznie swoje ulubione. Ten deser spokojnie możemy zaliczyć do fit posiłków, które zaspokoją Twoją ochotę na słodkie.
Składniki bazy (2 porcje)
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (krowie lub roślinne)
- Słodzidło (opcjonalnie może być cukier, miód, ksylitol itd.)
Składniki wymieszaj ze sobą. Chia możesz zalać zimnym mlekiem, lub lekko go podgrzać, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim np. cukier. Po wymieszaniu przełóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej nasiona chia będą stały w mleku, tym bardziej napęcznieją a deser stanie się gesty.
Na pudding chia możesz wyłożyć owoce lub przygotować z nich mus i polać nim deser. Do tego możesz dodać ulubione orzechy, gorzką czekoladę lub wiórki kokosowe. Tu masz naprawdę dużą dowolność. Wybierz dodatki, które lubisz i wyłóż je na pudding chia. Smacznego!