Zobacz video: Fala upałów. Na to musisz uważać
- Sytuacja finansowa tej branży jest na tyle niestabilna i zła po pierwszych dwóch falach, że nie można pozwolić sobie na kolejny lockdown. Trwa sezon gastronomiczny i pracownicy tych miejsc pomimo faktu, iż chcą się szczepić nie mają na to czasu - mówią przedstawiciele restauracji "Chleb i Wino", którzy zachęcają pracowników branży gastronomicznej, hotelarskiej, czy kulturalnej do szczepień.
Dają przykład innym
W środę w restauracji "Chleb i Wino" na Rynku Staromiejskim w Toruniu ruszyła akcja pod hasłem "Gastronomia bezpieczna na jesień". Do lokalu przyjechali medycy, by zaszczepić pracowników restauracji. W ten sposób lokal chce pokazać, że jest bezpiecznym miejscem. Po szczepieniu pracowników, restauracja otrzymała odznakę "safe place". Dzięki niej klienci wiedzą, że każdy pracownik restauracji jest zaszczepiony. Dodatkowo każdy pracownik będzie miał ze sobą przypinkę potwierdzającą szczepienie.
- Pragniemy być przykładem dla innych. Chcemy zapobiec kolejnej fali i wiążącego się z nią zamknięcia lokali gastronomicznych - dodają przedstawiciele restauracji "Chleb i Wino".
Trzeba się szczepić
Czy do akcji toruńskiej restauracji przyłączą się inne lokale gastronomiczne? Organizatorzy akcji "Gastronomia jest bezpieczna" podkreślają, że jest to konieczność, a nie akcja biznesowa, czy promocyjna. Przypomnijmy, że restauracje, które przez wiele miesięcy były zamknięte od jesieni 2020 roku do wiosny 2021 roku poniosły duże straty. Dziś jedyną skuteczną metodą do walki z epidemią są szczepionki. Niestety, wiele osób nadal nie chce się szczepić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?