Spis treści
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Kuchnia idealna kojarzy się przede wszystkim z pięknem, wygodą i funkcjonalnością. W ten sposób ma ona dopełniać wyjątkowy charakter towarzyszący przygotowywaniu przez nas posiłków. Jednak nawet najpiękniejsza kuchnia nie uchroni nas przed podstawowymi, dość oczywistymi błędami. Część z nich wynika ze zwykłej nieuwagi, jednak inne popełniamy z lenistwa lub też oszczędności.
Nie jesteś doświadczonym kucharzem? Najpewniej nie korzystasz z wagi!
Podstawowym błędem mniej doświadczonych kucharzy jest brak precyzji w stosowaniu się do przepisów. O ile wprawieni w boju mistrzowie kuchni zwykle nie mają z tym większego problemu i mogą polegać na swojej intuicji oraz praktyce, o tyle początkujący kucharze mają tu wyraźny problem. W szczególności w przypadku dań pikantnych i słonych brak precyzji w dodawaniu składników sprawia, że potrawy stają się wręcz niejadalne. Jeszcze większy problem dotyczy przygotowywania ciast i deserów, które wymagają uważnego dozowania składników. Tu nawet niewielki błąd będzie tragiczny w skutkach. A jak zadbać o precyzję dodawania poszczególnych składników? Postaw na dokładną i dobrą wagę! Pamiętaj, że nawet zawodowi kucharze nie stronią od tego przydatnego narzędzia!
Warto przeczytać
Błędy w kuchni — brak umiaru jest jednym z nich!
Bez wątpienia to brak umiaru jest jednym z największych kulinarnych grzechów! Nie bez powodu w przepisach jasno jest wskazywane, co i w jakiej kolejności należy dodawać. Każdy etap gotowania i smażenia jest kluczowy. Jeśli jednak naraz będziesz dodawać zbyt wiele składników, te nie przemieszają się, a ich smak nie będzie wyrównany. Choć dobrze jest zrobić obiad na 2-3 dni, warto postawić na cierpliwość i odpowiednie dodawanie składników.
Nie przestrzegasz zaleceń producenta? To poważny błąd!
Czas gotowania makaronu, ryżu i kasz nie bez powodu jest dokładnie opisany na opakowaniu. Jeśli nie będziesz przestrzegać zaleceń producentów, potrawy mogą być niedogotowane lub wręcz rozgotowane. Jedna i druga opcja może poważnie osłabić walory smakowe. Również powinieneś pamiętać o tym, aby rozgrzewać olej na patelni. Praktycznie nigdy nie powinno się kłaść składników na zimnym oleju. Eksperci zalecają, aby stosować patelnie z grubym dnem, gdyż te nie tylko ułatwiają rozgrzanie tłuszczu, ale i zapewniają stabilne utrzymanie stałej temperatury.
Polecamy
Stawiaj na wysoką jakość produktów!
W wielu przepisach, zwłaszcza ze zdrową żywnością możemy znaleźć drogie i trudno dostępne składniki. Oczywiście, czasem nie ma innego wyjścia aniżeli postawić na ich zamienniki. Co więcej, sami autorzy przepisów często podkreślają, że niektóre składniki z powodzeniem możemy zamienić z innymi. Są jednak takie dodatki lub główne elementy dania, których wymiana sprawi, że w praktyce przyrządzimy coś zupełnie innego, aniżeli planowaliśmy. Drobne modyfikacje przepisów są w porządku, ale jeśli planujesz niemal całkowitą ich zmianę, lepiej od razu poszukaj innego przepisu.
Błędy w kuchni — za dużo suszonych ziół!
Część przepisów wyraźnie zakłada stosowanie świeżych ziół. Te jednak nieraz są trudno dostępne i zamiast tego decydujemy się na stosowanie ich zamienników w suszonej postaci. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli faktycznie nie możemy postawić np. na świeżą bazylię czy oregano. Jeśli jednak decydujemy się na ten krok, powinniśmy pamiętać o tym, że są one bardzo mocne, więc powinniśmy używać ich w mniejszej ilości.
Jakie jeszcze błędy w kuchni popełniamy?
Oto jakie jeszcze błędy najczęściej towarzyszą nam w kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?