Te błędy w kuchni popełnia każdy z nas. Czego nie powinieneś robić?

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać?


WIĘCEJ NA KOLEJNYCH STRONACH>>>
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać? WIĘCEJ NA KOLEJNYCH STRONACH>>>Pixabay
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać?

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

Kuchnia idealna kojarzy się przede wszystkim z pięknem, wygodą i funkcjonalnością. W ten sposób ma ona dopełniać wyjątkowy charakter towarzyszący przygotowywaniu przez nas posiłków. Jednak nawet najpiękniejsza kuchnia nie uchroni nas przed podstawowymi, dość oczywistymi błędami. Część z nich wynika ze zwykłej nieuwagi, jednak inne popełniamy z lenistwa lub też oszczędności.

Nie jesteś doświadczonym kucharzem? Najpewniej nie korzystasz z wagi!

Podstawowym błędem mniej doświadczonych kucharzy jest brak precyzji w stosowaniu się do przepisów. O ile wprawieni w boju mistrzowie kuchni zwykle nie mają z tym większego problemu i mogą polegać na swojej intuicji oraz praktyce, o tyle początkujący kucharze mają tu wyraźny problem. W szczególności w przypadku dań pikantnych i słonych brak precyzji w dodawaniu składników sprawia, że potrawy stają się wręcz niejadalne. Jeszcze większy problem dotyczy przygotowywania ciast i deserów, które wymagają uważnego dozowania składników. Tu nawet niewielki błąd będzie tragiczny w skutkach. A jak zadbać o precyzję dodawania poszczególnych składników? Postaw na dokładną i dobrą wagę! Pamiętaj, że nawet zawodowi kucharze nie stronią od tego przydatnego narzędzia!

Warto przeczytać

Błędy w kuchni — brak umiaru jest jednym z nich!

Bez wątpienia to brak umiaru jest jednym z największych kulinarnych grzechów! Nie bez powodu w przepisach jasno jest wskazywane, co i w jakiej kolejności należy dodawać. Każdy etap gotowania i smażenia jest kluczowy. Jeśli jednak naraz będziesz dodawać zbyt wiele składników, te nie przemieszają się, a ich smak nie będzie wyrównany. Choć dobrze jest zrobić obiad na 2-3 dni, warto postawić na cierpliwość i odpowiednie dodawanie składników.

Nie przestrzegasz zaleceń producenta? To poważny błąd!

Czas gotowania makaronu, ryżu i kasz nie bez powodu jest dokładnie opisany na opakowaniu. Jeśli nie będziesz przestrzegać zaleceń producentów, potrawy mogą być niedogotowane lub wręcz rozgotowane. Jedna i druga opcja może poważnie osłabić walory smakowe. Również powinieneś pamiętać o tym, aby rozgrzewać olej na patelni. Praktycznie nigdy nie powinno się kłaść składników na zimnym oleju. Eksperci zalecają, aby stosować patelnie z grubym dnem, gdyż te nie tylko ułatwiają rozgrzanie tłuszczu, ale i zapewniają stabilne utrzymanie stałej temperatury.

Polecamy

Stawiaj na wysoką jakość produktów!

W wielu przepisach, zwłaszcza ze zdrową żywnością możemy znaleźć drogie i trudno dostępne składniki. Oczywiście, czasem nie ma innego wyjścia aniżeli postawić na ich zamienniki. Co więcej, sami autorzy przepisów często podkreślają, że niektóre składniki z powodzeniem możemy zamienić z innymi. Są jednak takie dodatki lub główne elementy dania, których wymiana sprawi, że w praktyce przyrządzimy coś zupełnie innego, aniżeli planowaliśmy. Drobne modyfikacje przepisów są w porządku, ale jeśli planujesz niemal całkowitą ich zmianę, lepiej od razu poszukaj innego przepisu.

Błędy w kuchni — za dużo suszonych ziół!

Część przepisów wyraźnie zakłada stosowanie świeżych ziół. Te jednak nieraz są trudno dostępne i zamiast tego decydujemy się na stosowanie ich zamienników w suszonej postaci. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli faktycznie nie możemy postawić np. na świeżą bazylię czy oregano. Jeśli jednak decydujemy się na ten krok, powinniśmy pamiętać o tym, że są one bardzo mocne, więc powinniśmy używać ich w mniejszej ilości.

Jakie jeszcze błędy w kuchni popełniamy?

Oto jakie jeszcze błędy najczęściej towarzyszą nam w kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie