MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Piana Party w klubie Energy 2000 w Przytkowicach. Mamy zdjęcia z imprezy!

Piana Party w klubie Energy 2000 w Przytkowicach. Mamy zdjęcia z imprezy!

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Polecamy

Ma ciało 20-latki, a jest znacznie starsza. Jak o formę dba Joanna Koroniewska?

Ma ciało 20-latki, a jest znacznie starsza. Jak o formę dba Joanna Koroniewska?

Paliwo po 8 zł za litr? Jeszcze nie teraz. Mamy nowe prognozy

Paliwo po 8 zł za litr? Jeszcze nie teraz. Mamy nowe prognozy

Kolejny pożar w rozdzielni w bloku przy Strobanda 13. Co się tam stało tamtym razem?

Kolejny pożar w rozdzielni w bloku przy Strobanda 13. Co się tam stało tamtym razem?