MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli...
fot. pixabay.com

Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób

Bób to bogate źródło kwasu foliowego

Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli witaminy B9. Już 100 gramów tego warzywa pokrywa 100% zapotrzebowania na kwas foliowy!

Dlatego jego spożywanie zaleca się kobietom, które planują zajście w ciążę lub już są w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobór może powodować groźne wady rozwojowe u dziecka.

Jednak trzeba wiedzieć, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, które chorują na cukrzycę ciążową.

Zobacz również

Zniknie osuwisko na trasie S1 w Lalikach. Rusza awaryjna naprawa

Zniknie osuwisko na trasie S1 w Lalikach. Rusza awaryjna naprawa

Gdzie się podziały loczki? Alicja Majewska w długich włosach

NOWE
Gdzie się podziały loczki? Alicja Majewska w długich włosach

Polecamy

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

28-letnia Angelika K. ugodziła nożem w brzuch narzeczonego! Ledwo przeżył...

28-letnia Angelika K. ugodziła nożem w brzuch narzeczonego! Ledwo przeżył...

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?