MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat...
fot. Valeriy_G/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Złe przechowywanie. W jakich warunkach trzymać zdrowe produkty?

Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat ulegają pogorszeniu w nieodpowiednich warunkach. To zwłaszcza zbyt wysoka temperatura przechowywania, dostęp powietrza, światła dziennego czy wilgoci. Przykładem są mąki, kasze i przetwory zbożowe w przezroczystych słoikach trzymane np. na blacie kuchennym czy półce przy oknie.

Bardzo często nie trzymamy w lodówce tych produktów, które zawierają szybko degradujące się składniki. To m.in. żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: zwłaszcza orzechy, pestki, oleje tłoczone na zimno czy masła orzechowe, a ponadto aromatyczne przyprawy korzenne.

Zobacz również

Otwarcie muzeum w starym młynie w Talarze nad Grabią

Otwarcie muzeum w starym młynie w Talarze nad Grabią

To już 77 lat od utworzenia Muzeum Auschwitz-Birkenau

To już 77 lat od utworzenia Muzeum Auschwitz-Birkenau

Polecamy

Zmarł Ryszard Józef Kozłowski, wybitny polski historyk, profesor UMK

Zmarł Ryszard Józef Kozłowski, wybitny polski historyk, profesor UMK

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki

Ból oczu lub słabszy wzrok? To mogą być blizny na oczach. Sprawdź, czy je masz

Ból oczu lub słabszy wzrok? To mogą być blizny na oczach. Sprawdź, czy je masz