![Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/61/b5/654a4d49ac060_o_large.jpg)
Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie
Grillowanie, zwłaszcza na grillu węglowym. Czy grillowanie jest szkodliwe dla zdrowia?
Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów zawierających węglowodany i białka. Niestety, związki tworzące apetyczną brązową skórkę na jedzeniu są niekorzystne dla zdrowia. Nie tylko wywołują stres oksydacyjny, ale też zaburzają regulację poziomu glukozy we krwi. Jedzenie z grilla nie powinno być zatem przypalone, a ponadto narażone na działanie dymu. Dotyczy to nie tylko dymu węglowego, ale też powstającego z tłuszczu czy np. marynaty, które skapują na węgiel czy rozgrzane powierzchnie. Węgle powinny się żarzyć, a nie palić.
Zamiast węglowego lepszy będzie grill elektryczny. Produkty, z których kapią soki, powinny być pieczone na tackach. Aby ograniczyć powstawanie w nich rakotwórczych związków, najlepiej piec je w po zamarynowaniu. Poleca się do tego mieszankę składników takich, jak przyprawy korzenne, zioła i dowolny rodzaj alkoholu.