Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna zupa krem z pora może być zrobiona na rosole i warzywach z dnia poprzedniego.
Aromatyczna zupa krem z pora może być zrobiona na rosole i warzywach z dnia poprzedniego. Anna Daniluk
Kremowa zupa krem z pora to pyszne danie, które zyskuje gładką konsystencję dzięki użyciu ziemniaka. Miłośnicy kuchni francuskiej dobrze znają zupę porową, która jest kuzynką aromatycznej zupy cebulowej. Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę krem z pora.

W skrócie

Zupa krem z pora zachwyca domowników delikatnym smakiem oraz gładką konsystencją. To świetna propozycja dla osób chcących zjeść posiłek dodający energii i ceniący subtelny smak pora, który nie jest tak ostry jak cebula. W połączeniu z warzywami korzeniowymi, takimi jak seler i pietruszka tworzy pyszne i harmonijne danie. Przyrządzona na oleju rzepakowym i bulionie warzywnym będzie smacznym daniem dla wegan i wegetarian. Poznaj przepis na kremową zupę z pora dla całej rodziny.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki zupy krem z pora

Zupa krem z pora – pyszny przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g obranego pora, biała część,
  • 50 g bulwy selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 500 ml rosołu, bulionu warzywnego lub wody,
  • 50 ml mleka,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku.

Jak zrobić zupę krem z pora?

Przygotowanie:

  1. Pora należy umyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej rzepakowy, a następnie wsypać pokrojonego pora.
  3. Pora należy smażyć przez 5 minut, aż się zarumieni.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie obranych ząbków czosnku i ich podsmażenie na złoty kolor.
  5. W trakcie smażenia pora i czosnku należy obrać i pokroić w kostkę pozostałe warzywa.
  6. Do garnka z porem należy wsypać pozostałe warzywa i zalać je bulionem, rosołem lub wodą.
  7. Warzywa należy gotować przez 15 minut. Można też wykorzystać warzywa z rosołu, wtedy czas przygotowania zupy skróci się do 5 minut.
  8. Zupę z pora trzeba doprawić przyprawami do smaku, dolać mleko i zblendować całość na gładką masę.
  9. Zupa krem z pora przed podaniem może być posypana posiekaną świeżą natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
  10. Wierzch można skropić olejem z pestek dyni lub olejem lnianym.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo - Strona Kuchni

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto