MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pożywna szakszuka z pomidorami z puszki i pieczarkami. Pyszne danie z tego, co jest w lodówce. Pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Szakszukę możemy zrobić z tego, co jest w lodówce
Szakszukę możemy zrobić z tego, co jest w lodówce Karolina Głogowska
Szukasz pomysłu na szybkie danie z tego, co jest w lodówce? Zrób pyszną szakszukę z resztek. Wykorzystałam do niej passatę, pieczarki oraz ser feta. Taki pożywny posiłek sprawdzi się na śniadanie oraz kolację. Rodzina na pewno nie pozna, że to danie z resztek.

W skrócie:

Mój dziadek wiele podróżował, a z tych podróży przywoził różne przepisy, które później wykorzystywał w swojej restauracji. Dzięki temu już jako małe dziecko zajadałam się np. szakszuką. Do dziś jest to mój ulubiony pomysł na śniadanie i robię je na różne sposoby. Za każdym razem z tego, co akurat mam w lodówce. Podstawą są oczywiście jajka oraz pomidory, choć nawet te ostatnie nie zawsze, bo zamiast nich można dodać do jajek np. szpinak i zrobić pyszną, zieloną szakszukę ze szpinakiem. Często zastępuję też świeże pomidory tymi z puszki i taki właśnie przepis mam dzisiaj dla ciebie. Proponuję też dodać pieczarki, które sprawią, że śniadanie będzie jeszcze bardziej sycące. Jak wspomniałam, szakszuka to świetny pomysł na uprzątnięcie resztek z lodówki, więc tym razem wkruszyłam do niej także końcówkę fety, która została mi z sałatki greckiej. Feta świetnie pasuje zarówno do jajek, jak i pomidorów. Pod wpływem ciepła lekko się rozpada i jest cudownie kremowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis na szakszukę z resztek.

Szakszuka z passatą i pieczarkami – pomysł na szybkie danie z resztek

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jajka,

  • pół puszki krojonych pomidorów,

  • kilka pieczarek,

  • szalotka,

  • 50 g sera feta,

  • szczypta wędzonej papryki,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki,

  • łyżka oleju.

Jak zrobić szakszukę z pomidorami z puszki?

  1. Pieczarki umyłam i pokroiłam. Cebulę poszatkowałam.

  2. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pieczarki z cebulą i zrumieniłam.

  3. Dodałam pomidory, paprykę wędzoną i dusiłam całość ok. 5 minut.

  4. W sosie pomidorowym zrobiłam wgłębienia, do których ostrożnie wbiłam jajka.

  5. Posypałam jajka pokruszoną fetą.

  6. Przykryłam patelnię pokrywką. To bardzo ważny krok! Dzięki temu jajka idealnie się zetną.

  7. Kiedy jajka się ścięły, zdjęłam pokrywkę, posoliłam je, posypałam świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pożywna szakszuka z pomidorami z puszki i pieczarkami. Pyszne danie z tego, co jest w lodówce. Pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia - Strona Kuchni

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto