Polecamy

Warzywa i przetworyW okresie styczeń–listopad 2020 r © Joanna Urbaniec
[2/10]

Polskie hity eksportowe. Tymi produktami z polskich upraw i hodowli zajada się świat

Warzywa i przetwory

W okresie styczeń–listopad 2020 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 1,6 mld EUR i były o 4% mniejsze niż w tym samym okresie 2019 r.

Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego.

Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody uzyskane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE wyniosły 1,3 mld EUR, co stanowiło 83% wartości sprzedaży zagranicznej.

Wśród krajów unijnych głównymi partnerami handlowymi Polski były Niemcy (353 mln EUR – 22% eksportu tej grupy) i Wielka Brytania (202 mln EUR – 13%), a spoza UE – Ukraina (55 mln EUR – 3%) i Rosja (52 mln EUR – 3%).

Sery i twarogi, słodycze, pieczarki, cebula, pomidory, mięso wieprzowe czy drobiowe - to niektóre z polskich eksportowych hitów. Żywnością z krajowych pól i hodowli zajadają się głównie Europejczycy, ale też mieszkańcy innych kontynentów, np. w Arabii Saudyjskiej, Izraelu, Hongkongu czy Ghanie.

Najnowsze wiadomości

reklama