Polecamy

Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano w 2020 roku pieczarek, cebuli i pomidorów, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, warzywa konserwowe i suszone © Joanna Urbaniec
[3/10]

Polskie hity eksportowe. Tymi produktami z polskich upraw i hodowli zajada się świat

Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano w 2020 roku pieczarek, cebuli i pomidorów, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, warzywa konserwowe i suszone.

Sery i twarogi, słodycze, pieczarki, cebula, pomidory, mięso wieprzowe czy drobiowe - to niektóre z polskich eksportowych hitów. Żywnością z krajowych pól i hodowli zajadają się głównie Europejczycy, ale też mieszkańcy innych kontynentów, np. w Arabii Saudyjskiej, Izraelu, Hongkongu czy Ghanie.

Najnowsze wiadomości

reklama