Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2016. Co nas czeka? [PROGRAM]
Robert Janusz Sowa
Robert Janusz Sowa – polski kucharz, restaurator, autor książek kucharskich. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią. Członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Był nauczycielem wielu sławnych polskich kucharzy, takich jak Karol Okrasa. Prowadzi wiele spotkań z młodzieżą, często odwiedza szkoły gastronomiczne, w których przeprowadza szkolenia o szeroko rozwiniętej tematyce. Został odznaczony Oskarem Kulinarnym 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku oraz w 2006 roku w kategorii książka oraz tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski. Autor książek („W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”) oraz artykułów o tematyce kulinarnej. Każdy z zaproszonych kucharzy (lub ich gości) dwukrotnie będzie prezentował swoje przepisy, każda prezentacja zakończy się przygotowaniem i rozdaniem 200 porcji degustacyjnych prezentowanej potrawy z gęsiny. Aby uniknąć komplikacji i tłoku podczas prezentacji, organizatorzy przygotują po 200 bezpłatnych zaproszeń na prezentację, które będą rozprowadzane przed Festiwalem (np. przez media) oraz w czasie samego Festiwalu w Przysieku. W dniu 11 listopada zaprezentują się: Marieta Marecka i Robert Sowa. W dniu 12 listopada: Jakub Kuroń oraz Olga Bończyk i Artur Moroz.