Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Sylwie skradły show! Gliwa prężyła wdzięki, a Bomba kleiła się do Collinsa!

HIT DNIA
Sylwie skradły show! Gliwa prężyła wdzięki, a Bomba kleiła się do Collinsa!

Światowy Dzień Ziemi u przedszkolaków z Sędziszowa [FOTO]

Światowy Dzień Ziemi u przedszkolaków z Sędziszowa [FOTO]

Polecamy

Toruń. Wieczór Młodych Talentów. Uczniowie szkoły muzycznej zagrają wraz z orkiestrą!

Toruń. Wieczór Młodych Talentów. Uczniowie szkoły muzycznej zagrają wraz z orkiestrą!

Tradycyjnie od 1 maja, w 20. rocznicę ważnego wydarzenia rusza festiwal Probaltica

Tradycyjnie od 1 maja, w 20. rocznicę ważnego wydarzenia rusza festiwal Probaltica

Ruszasz na urlop? Tego nie może zabraknąć w twojej apteczce turystycznej

Ruszasz na urlop? Tego nie może zabraknąć w twojej apteczce turystycznej