Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

GIS informuje o zagrożeniu związanym z truskawkami, które mogą być skażone wirusem zapalenia wątroby lub salmonellą

redpp
W najnowszym komunikacie GIS ostrzega się przed potencjalnie niebezpieczną partią burgerów z Lidla. Szczegóły >>>>
W najnowszym komunikacie GIS ostrzega się przed potencjalnie niebezpieczną partią burgerów z Lidla. Szczegóły >>>>Pixabay
Najnowsze niebezpieczeństwo wskazane przez GIS to burgery, w których można znaleźć fragmenty plastiku. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega także przed truskawkami z Maroka oraz sałatką jarzynową z Salmonellą! Wcześniej ostrzegali: w popularnym soku kupowanym w Lidlu znalazła się niezwykle niebezpieczna toksyna w stężeniu dalekim od dopuszczalnego. Wcześniej w pewnych partiach ciastek pojawił się metal oraz wykryto w jedzeniu Salmonellę. Mowa tu o chałwie, a dokładniej o kilku partiach produktu, w których wykryto tę bakterię. Jednak to nie jedyny produkt, na który ostatnimi czasy powinniśmy uważać! A jak bronić się przed bakteriami salmonelli?

Spis treści

Niebezpieczne burgery

26 marca Główny Inspektor Sanitarny powiadomił o wykryciu zagrożenia w burgerach wołowych sprzedawanych w Lidlu. Chodzi o konkretną partię produktu z terminem do 29 marca 2024! Szczegóły ostrzeżenia prezentujemy w galerii:

Truskawki z Maroka i niebezpieczna sałatka jarzynowa

15 marca Główny Inspektor Sanitarny wystosował poważna ostrzeżenie dotyczące groźnych produktów, które trafiły na nasz rynek.
Mowa przede wszystkim o truskawkach z Maroka, w których wykryto wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A, czyli tzw. WZW typu A.

Problemem okazała się także sałatka jarzynowa z bakterią Salmonelli. Produkt ten można było kupić w Polo Markecie.
Szczegóły o niebezpiecznych produktach i opisy partii produktów, które są niebezpieczne, przedstawiamy w galerii:

Toksyna w soku z Lidla

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, o tym, że w smoothie owocowym sprzedawanym w popularnym supermarkecie dostrzeżono znacznie wyższy poziom patuliny aniżeli ten, który jest dopuszczalny. Patulina jest toksyną produkowaną przez liczne pleśnie z rodziny Aspergillus, Penicillium oraz Byssochlamys.Ta ma niezwykle szkodliwy wpływ na człowieka. Produkt został wyprodukowany bezpośrednio dla Lidla. Szczegóły przedstawiamy w galerii!

Do czego może doprowadzić ta toksyna?

W przypadku zarówno spożycia, jak i wdychania powietrza skażonego patuliną może dojść do zatrucia organizmu. W konsekwencji mogą pojawić się następujące objawy:

  • dolegliwości żołądkowe,
  • wymioty,
  • nudności,
  • biegunka,
  • apatia,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • problemy z oddychaniem.

Metal w Ciastkach!

W ciasteczkach Cookies sprzedawanych w sklepach Netto oraz w K-Classic Ciastka sprzedawanych w Kauflandzie klienci wykryli obecność metalu. Dotyczy to produktów wyprodukowanych w grudniu 2023! Szczegóły w galerii:

GIS ostrzega: Salmonella w chałwie!

Pierwsze ostrzeżenia pojawiły się już na początku stycznia, gdy z obrotu wycofano chałwę. Okazuje się jednak, że w kolejnych partiach produktu wykryto nieprawidłowości. O tym GIS poinformował 15 stycznia.

Według doniesień Głównego Inspektoratu sanitarnego dwie partie chałwy wyprodukowanej przez Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom są skażone groźną bakterią salmonelli. Mowa tu o następujących partiach:

  • Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg; nr partii: 12.09/2; data minimalnej trwałości: 12.03.2025
  • K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g; nr partii: 12.10/1K; data minimalnej trwałości: 12.04.2025

Organy wyjaśniają!

Na ten moment są prowadzone dalsze działania wyjaśniające w tej sprawie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zapowiadają, że w przypadku uzyskania bardziej szczegółowych informacji przekażą je opinii publicznej.

- W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.

Zagrożenie w marce K-Classic w Kauflandzie?

Niebezpieczne są m.in. konkretnie wskazane powyżej produkty marki K-Classic pochodzące od Elis Ali Eski - kluczowe jest to, aby nie spożywać produktów objętych ostrzeżeniem publicznym. Jeśli kupiliście taką chałwę, możecie ją zwrócić w dowolnym markecie Kaufland i otrzymacie zwrot pieniędzy. Co istotne, w tym celu nie jest konieczne okazanie paragonu.

Na co jeszcze uważać?

W galerii przedstawiamy produkty, o których ostrzeżenie w ostatnim czasie wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak rozpoznać salmonellę?

Salmonella ma określone objawy, które pojawiają się od sześciu godzin do nawet siedmiu dni od momentu, w którym doszło do zakażenia. Głównymi dolegliwościami są:

  • Biegunka,
  • Bóle brzucha,
  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Odwodnienie.

W skrajnych przypadkach zatrucie tą bakterią może nawet doprowadzić do śmierci, dlatego też nie wolno bagatelizować wystąpienia tych objawów.

Co po zachorowaniu?

Jeśli zachorowaliśmy, wiele zależy od stopnia przebiegu choroby. W przypadku lekkiego, stosunkowo łagodnego zatrucia wystarczy stosować lekką dietę i nawadniać organizm. Gorzej, jeśli przez 3 dni nie ustąpią objawy lub wręcz będą się nasilać. Wtedy konieczne może być stosowanie antybiotyku oraz hospitalizacja.

Jak zapobiec zakażeniu?

Kilka kluczowych wskazówek to:

  • Dbanie o prawidłowe, bezpieczne przygotowywanie posiłków;
  • Przechowywanie np. jajek w pojemniku, w którym je kupiliśmy - najlepiej na środkowej półce w lodówce. Ma to ograniczyć przenoszenie się bakterii na inne produkty;
  • Jaj nie myjemy i przed spożyciem na surowo powinniśmy sparzyć wrzątkiem - przez kilkanaście sekund polewać wrzątkiem lub na 10-15 sekund włożyć do wrzątku.
  • Po rozbiciu jajek skorupki wyrzucić i umyć dokładnie ręce w ciepłej wodzie.
  • Unikać rozmrażania i zamrażania mięsa.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: GIS informuje o zagrożeniu związanym z truskawkami, które mogą być skażone wirusem zapalenia wątroby lub salmonellą - Nowości Dziennik Toruński

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto