Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Część napojów i nektarów zostanie wyłączona z opłaty cukrowej. Ministerstwo rolnictwa chce promować owoce i warzywa

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Z opłaty mają być zwolnione napoje, które stanowią połączenie wody i soku, nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami.
Z opłaty mają być zwolnione napoje, które stanowią połączenie wody i soku, nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami. unsplash.com/Jacek Dylag
Od niemal 3 lat w Polsce obowiązuje tzw. opłata cukrowa. Ma nas nakierowywać na zdrowsze wybory spożywcze. Ministerstwo rolnictwa stwierdziło, że niektóre produkty opłatą są objęte niesłusznie i proponuje zmianę ustawy. W ten sposób wsparci mają zostać producenci warzyw i owoców.

Spis treści

Zmiany w napojach i nektarach z naturalnym sokiem z owoców i warzyw

W Rządowym Centrum Legislacji 2 grudnia pojawił się Projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym. Obejmuje nowelizację ustawy z 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym w zakresie opłaty od środków spożywczych. Głównym celem zmian jest:

  • wyłączenie z opłaty od środków spożywczych:
    - napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym,
    - nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml;
  • objęcie opłatą od środków spożywczych syropów, w których na pierwszym miejscu w  wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.

Warto przypomnieć, że tzw. opłacie cukrowej nie podlegają soki 100%, mieszanina soków 100%, soki 100% odtworzone z koncentratu. Opłata ich nie dotyczy, ponieważ nie zawierają dodanych cukrów ani substancji słodzących, jak również środków spożywczych zawierających te substancje.

Ustawa ma wejść w życie 1 stycznia 2025 r.

Jak ministerstwo rolnictwa argumentuje chęć zmiany?

Ministerstwo doszło do wniosku, że skoro woda i sok, wprowadzane do obrotu oddzielnie nie podlegają opłacie, to razem też nie powinny.

Sok owocowy albo sok warzywny oraz woda spożywane oddzielnie czy też zmieszane razem nie zmieniają swojej specyfiki i oddziaływania na organizm człowieka. Dodanie wody do soku dodatkowo zmniejsza kaloryczność wyrobu, zachowując jego naturalność.

W uzasadnieniu wyjaśniono również, że nektary z owoców o wysokiej kwasowości oraz soki rozcieńczane wodą konkurują z napojami, które zawierają w swoim składzie wodę z  dodanymi aromatami, barwnikami i cukrami.

Dlatego wyłączenie ich z opłaty przyczyniłoby się do zwiększenia ich atrakcyjności, a także pozytywnie wpłynęło na wykorzystanie krajowego potencjału produkcji owoców i warzyw oraz sytuację gospodarstw zajmujących się produkcją owoców.

Czemu ma służyć ograniczenie opłaty cukrowej?

Opłata cukrowa obowiązuje od początku 2021 roku. Miała stymulować prozdrowotne wybory konsumentów. W praktyce wpłynęła na podwyżki cen napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Producentów miało to zachęcać do redukcji ilości substancji słodzących, a konsumentów do wyboru zdrowszych produktów.

Ministerstwo rolnictwa chce silniej promować wykorzystanie owoców i warzyw do produkcji środków spożywczych.

Utrzymanie produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw w kraju przełoży się na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w kraju poprzez zabezpieczenie zaplecza surowcowego, co jest szczególnie istotne w kontekście ostatnich wydarzeń geopolitycznych.

Produkcja warzyw i owoców w Polsce. Jesteśmy w europejskiej czołówce

Jest o co grać. Niskie ceny skupu zwłaszcza owoców miękkich, np. malin w ostatnim sezonie czy powracający problem zbytu jabłek wymaga rozwiązań. Resort rolnictwa przypomina, że Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w Europie, zajmując trzecie miejsce po Hiszpanii i Włoszech.

Produkcja owoców w Polsce od 2013 r. corocznie przekracza 4 mln ton (za wyjątkiem nieurodzajnego roku 2017, kiedy zebrano 3,2 mln ton owoców), a powierzchnia kształtuje się na poziomie ok. 400 tys. ha. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (dalej GUS) w  2023 r. produkcja owoców może wynieść nawet 4,9 mln ton.

W krajowej produkcji owoców dominują jabłka. Produkujemy ich najwięcej w Unii Europejskiej, jesteśmy liderem produkcji również w przypadku wiśni.

W 2023 r. prognozowane przez GUS zbiory:

  • jabłek mogą wynieść 3,9 mln ton (w 2022 r. zbiory wyniosły ok. 4,3 mln ton, w 2021 r. – 4,1 mln ton, w 2020 r. - 3,4 mln ton, a  w  2019 r. – 3,1 mln ton).
  • gruszek - 81 tys. ton,
  • śliwek - 123 tys. ton (-8% r/r),
  • wiśni - 165 tys. ton (-10% r/r),
  • czereśni – 71  tys. ton (-7% r/r).

Polska jest ważnym w UE i na świecie producentem owoców miękkich. Nasz kraj zajmuje czołowe miejsca pod względem wolumenu zbiorów:

  • porzeczek (2 miejsce na świecie),
  • malin (3 miejsce na świecie),
  • borówek (4 miejsce na świecie),
  • wiśni (5 miejsce na świecie),
  • truskawek (9 miejsce na świecie na podstawie danych FAOSTAT, 2020 r.).

Produkcja warzyw jest istotną gałęzią krajowego rolnictwa i przekracza 5 mln ton rocznie. Polska jest czołowym w UE producentem kapusty, marchwi czy cebuli. Według prognoz GUS w 2023 r. łączne zbiory warzyw gruntowych szacuje się na 3,8 mln ton, tj. o ok. 3% mniej w  porównaniu do 2022 r. W 2023 r. produkcja:

  • pomidorów wyniosła 170 tys. ton,
  • zbiory cebuli oszacowano na poziomie 626 tys. ton.
  • marchwi - 580 tys. ton.
  • kapusty - 620 tys. ton,
  • buraków ćwikłowych - 252 tys. ton.

Autorzy projektu z ministerstwa rolnictwa przekonują:

Promowanie wykorzystania owoców i warzyw do produkcji nektarów oraz rozcieńczanych wodą soków z owoców i warzyw w długiej perspektywie pozwoli na utrzymanie produkcji i  przetwórstwa owoców i warzyw, a tym samym wpłynie na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w kraju poprzez zabezpieczenie zaplecza surowcowego, co jest szczególnie istotne w kontekście ostatnich wydarzeń geopolitycznych.

Źródło: RCL

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Część napojów i nektarów zostanie wyłączona z opłaty cukrowej. Ministerstwo rolnictwa chce promować owoce i warzywa - Strefa Agro

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto