Czas na gęsinę! Do podtoruńskiego Przysieka przyjedzie Mateusz Gessler. A gdzie zjeść gęsinę w Toruniu?

Sara Watrak
Sara Watrak
W 2021 roku kucharze przyrządzali gęsinę na Jordankach
W 2021 roku kucharze przyrządzali gęsinę na Jordankach Mikołaj Kuraś
Zbliża się 11 listopada, a co za tym idzie na stołach w Toruniu i Kujawsko-Pomorskiem nie może zabraknąć potraw z gęsiny. Zjemy je podczas jarmarku w Przysieku, a także w wielu toruńskich i podtoruńskich restauracjach. Sprawdzamy, jakie smakołyki z gęsiny znajdziemy w menu.

Zobacz wideo: Pensja minimalna w 2023. Będzie dwukrotna podwyżka

W Przysieku pod Toruniem potrawy z gęsiny będą serwować znani szefowie kuchni

W piątek i sobotę (11-12 listopada), w godz. 10-17, plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku (gm. Zławieś Wielka) zamieni się w największy w Polsce gęsi jarmark w ramach akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina". Odwiedzający będą mogli spróbować potraw z gęsiny, a także zakupić inne produkty regionalne. Do Przysieka przyjadą prawdziwi kulinarni mistrzowie:

  • Mateusz Gessler,
  • Grzegorz Łapanowski,
  • Tomasz Purol,
  • Cristina Catese.

Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach? Sprawdź >>> TUTAJ <<<

- Niech listopadowe biesiadowanie upłynie państwu w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Z dumą świętujmy 104. rocznicę odzyskania niepodległości w otoczeniu najbliższych. Niech patriotyczny nastrój ożywiają wspólne spotkania przy stole przy daniach z gęsiny, co jest już tradycją w naszym województwie. Zapraszam do podtoruńskiego Przysieka po świeże, regionalne produkty - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Bezpłatne zaproszenia na pokazy kulinarne w Przysieku odebrać będzie można w namiocie Urzędu Marszałkowskiego na miejscu wydarzenia. Poza tym wszystkie prezentacje transmitowane będą na stronie internetowej czasnagesine.pl.

Polecamy

Gęsina w restauracjach w Toruniu i okolicy

Od 11 listopada dania z gęsiny królować będą na stołach w Hotelu Karczmie Spichrz. Z kolei w Karczmie Gęsia Szyja Dni Gęsiny już trwają. Od 4 do 20 listopada w restauracji na gości czeka specjalne menu, a w nim zakąski z gęsi ("gęsiowa pasztetowa" i "gęsi skwar", czyli smalec), dwie zupy - "polewka z gęsiarki", a więc czarnina, oraz "gąski i kurki" - rosół z gęsiny.

Jako danie główne Gęsia Szyja proponuje "gęsie lepiochy", czyli pierogi z gęsiną, "gęsią nogę" - pieczone udko z gęsi, "gęsi krzyk" - to grillowa, mielona pierś z gęsi, "borowikowy cyc" - pieczony filet z piersi gęsi oraz "porąbany żołądek" - duszone żołądki z gęsi. Dla czteroosobowej rodziny lokal przygotował "niezłą sztukę" - to pieczona gęś, podawana w całości, z dodatkami.
Dania z gęsi znajdziemy też m.in. w Bezie (tam zjemy chociażby rosół z gęsi kołudzkiej z kluseczkami półfrancuskimi).

W Restauracji Lokomotowa specjalna, gęsinowa wkładka w menu czeka na gości od 1 listopada aż do 31 grudnia. A w niej m.in. pasztet z gęsi, flaczki, udko i pierogi.

Zobacz koniecznie

Carpaccio, gulasz, tatar... Gęś na stołach w wielu odsłonach

Od 10 do 13 listopada gęsina na św. Marcina zawita w progi restauracji Hotelu Filmar. W menu widnieje m.in. carpaccio z gęsi z oryginalnymi dodatkami takimi jak żurawina, mus z czeremchy, rukola, parmigiano reggiano i sos tuńczykowy.

Hotel poleca także wątróbkę gęsią z Burbonem, nutką granatu na dyniowym rosti, podaną z puree z czerwonej kapusty.

"Nowości" w gęsinowej karcie Filmaru zaintrygował gulasz z gęsich żołądków, który podawany jest w pieczonej dyni. Tym, którzy wolą bardziej tradycyjne smaki, rekomendujemy duszoną gęś z masłem i tymiankiem bądź pierogi.

Polecamy

Daniami z gęsiny kusi też Restauracja Esencja w Hotelu Eter.

- W jesienno-zimowej karcie Restauracji Esencja znaleźć można pierogi z mięsem z regionalnej gęsi polane sosem z palonych skrzydeł, podawane z dodatkiem agrestu dla przełamania smaku i żelki śliwkowej, która dobrze komponuje się z gęsiną. Sezonowo na weekend listopadowy nasz Szef Kuchni Krzysztof Czerniawski przygotował także rozgrzewający krupnik na gęsich żołądkach. Na większy głód polecamy konfitowane udo gęsie w sosie własnym serwowane z kapustą czerwoną i żurawiną - wylicza Emilia Dobrowolska, zastępca dyrektora hotelu.

Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku:

W długi weekend potrawy z gęsiny serwować będzie też m.in. restauracja w Centrum Sportu i Rekreacji Olender w Wielkiej Nieszawce - wśród propozycji lokalu zdecydowanie wyróżniają się gołąbki z gęsiną i kaszą sorgo - czy Pałac Romantyczny w Turznie, który ma jedną z najbogatszych kart gęsinowych w regionie. Kusi smakoszy m.in. carpaccio z gęsi, tatarem, pierożkami i esencjonalnym bulionem z gęsi z delikatnymi kołudnami. W menu na Dni Gęsiny nie zabrakło też żołądków, zrazów, piersi, udka i mielonego. Jak widać, restauracje z Torunia i okolic gęsiny się nie boją!

A jeśli zatęsknimy za gęsiną, warto pamiętać, że są w Toruniu restauracje, które serwują ją przez cały rok. Oprócz Gęsiej Szyi to m.in. Karramba, która oferuje gulasz z gęsich żołądków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie