Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na gęsinę! Do podtoruńskiego Przysieka przyjedzie Mateusz Gessler. A gdzie zjeść gęsinę w Toruniu?

Sara Watrak
Sara Watrak
W 2021 roku kucharze przyrządzali gęsinę na Jordankach
W 2021 roku kucharze przyrządzali gęsinę na Jordankach Mikołaj Kuraś
Zbliża się 11 listopada, a co za tym idzie na stołach w Toruniu i Kujawsko-Pomorskiem nie może zabraknąć potraw z gęsiny. Zjemy je podczas jarmarku w Przysieku, a także w wielu toruńskich i podtoruńskich restauracjach. Sprawdzamy, jakie smakołyki z gęsiny znajdziemy w menu.

Zobacz wideo: Pensja minimalna w 2023. Będzie dwukrotna podwyżka

od 16 lat

W Przysieku pod Toruniem potrawy z gęsiny będą serwować znani szefowie kuchni

W piątek i sobotę (11-12 listopada), w godz. 10-17, plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku (gm. Zławieś Wielka) zamieni się w największy w Polsce gęsi jarmark w ramach akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina". Odwiedzający będą mogli spróbować potraw z gęsiny, a także zakupić inne produkty regionalne. Do Przysieka przyjadą prawdziwi kulinarni mistrzowie:

  • Mateusz Gessler,
  • Grzegorz Łapanowski,
  • Tomasz Purol,
  • Cristina Catese.

Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach? Sprawdź >>> TUTAJ <<<

- Niech listopadowe biesiadowanie upłynie państwu w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Z dumą świętujmy 104. rocznicę odzyskania niepodległości w otoczeniu najbliższych. Niech patriotyczny nastrój ożywiają wspólne spotkania przy stole przy daniach z gęsiny, co jest już tradycją w naszym województwie. Zapraszam do podtoruńskiego Przysieka po świeże, regionalne produkty - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Bezpłatne zaproszenia na pokazy kulinarne w Przysieku odebrać będzie można w namiocie Urzędu Marszałkowskiego na miejscu wydarzenia. Poza tym wszystkie prezentacje transmitowane będą na stronie internetowej czasnagesine.pl.

Polecamy

Gęsina w restauracjach w Toruniu i okolicy

Od 11 listopada dania z gęsiny królować będą na stołach w Hotelu Karczmie Spichrz. Z kolei w Karczmie Gęsia Szyja Dni Gęsiny już trwają. Od 4 do 20 listopada w restauracji na gości czeka specjalne menu, a w nim zakąski z gęsi ("gęsiowa pasztetowa" i "gęsi skwar", czyli smalec), dwie zupy - "polewka z gęsiarki", a więc czarnina, oraz "gąski i kurki" - rosół z gęsiny.

Jako danie główne Gęsia Szyja proponuje "gęsie lepiochy", czyli pierogi z gęsiną, "gęsią nogę" - pieczone udko z gęsi, "gęsi krzyk" - to grillowa, mielona pierś z gęsi, "borowikowy cyc" - pieczony filet z piersi gęsi oraz "porąbany żołądek" - duszone żołądki z gęsi. Dla czteroosobowej rodziny lokal przygotował "niezłą sztukę" - to pieczona gęś, podawana w całości, z dodatkami.
Dania z gęsi znajdziemy też m.in. w Bezie (tam zjemy chociażby rosół z gęsi kołudzkiej z kluseczkami półfrancuskimi).

W Restauracji Lokomotowa specjalna, gęsinowa wkładka w menu czeka na gości od 1 listopada aż do 31 grudnia. A w niej m.in. pasztet z gęsi, flaczki, udko i pierogi.

Zobacz koniecznie

Carpaccio, gulasz, tatar... Gęś na stołach w wielu odsłonach

Od 10 do 13 listopada gęsina na św. Marcina zawita w progi restauracji Hotelu Filmar. W menu widnieje m.in. carpaccio z gęsi z oryginalnymi dodatkami takimi jak żurawina, mus z czeremchy, rukola, parmigiano reggiano i sos tuńczykowy.

Hotel poleca także wątróbkę gęsią z Burbonem, nutką granatu na dyniowym rosti, podaną z puree z czerwonej kapusty.

"Nowości" w gęsinowej karcie Filmaru zaintrygował gulasz z gęsich żołądków, który podawany jest w pieczonej dyni. Tym, którzy wolą bardziej tradycyjne smaki, rekomendujemy duszoną gęś z masłem i tymiankiem bądź pierogi.

Polecamy

Daniami z gęsiny kusi też Restauracja Esencja w Hotelu Eter.

- W jesienno-zimowej karcie Restauracji Esencja znaleźć można pierogi z mięsem z regionalnej gęsi polane sosem z palonych skrzydeł, podawane z dodatkiem agrestu dla przełamania smaku i żelki śliwkowej, która dobrze komponuje się z gęsiną. Sezonowo na weekend listopadowy nasz Szef Kuchni Krzysztof Czerniawski przygotował także rozgrzewający krupnik na gęsich żołądkach. Na większy głód polecamy konfitowane udo gęsie w sosie własnym serwowane z kapustą czerwoną i żurawiną - wylicza Emilia Dobrowolska, zastępca dyrektora hotelu.

Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku:

W długi weekend potrawy z gęsiny serwować będzie też m.in. restauracja w Centrum Sportu i Rekreacji Olender w Wielkiej Nieszawce - wśród propozycji lokalu zdecydowanie wyróżniają się gołąbki z gęsiną i kaszą sorgo - czy Pałac Romantyczny w Turznie, który ma jedną z najbogatszych kart gęsinowych w regionie. Kusi smakoszy m.in. carpaccio z gęsi, tatarem, pierożkami i esencjonalnym bulionem z gęsi z delikatnymi kołudnami. W menu na Dni Gęsiny nie zabrakło też żołądków, zrazów, piersi, udka i mielonego. Jak widać, restauracje z Torunia i okolic gęsiny się nie boją!

A jeśli zatęsknimy za gęsiną, warto pamiętać, że są w Toruniu restauracje, które serwują ją przez cały rok. Oprócz Gęsiej Szyi to m.in. Karramba, która oferuje gulasz z gęsich żołądków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto