Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bitwa Regionów 2023 w Więcborku. Rywalizowały KGW z Krajny. Zobacz zdjęcia

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Kulinarne zmagania kół gospodyń wiejskich na Stadionie Miejskim w Więcborku zakończyły pierwszy etap ogólnopolskiej Bitwy Regionów.
Kulinarne zmagania kół gospodyń wiejskich na Stadionie Miejskim w Więcborku zakończyły pierwszy etap ogólnopolskiej Bitwy Regionów. Marcin Misiak
12 kół gospodyń wiejskich z powiatu sępoleńskiego rywalizowało w Więcborku w kulinarnym konkursie Bitwa Regionów. Zwycięzcą okrzyknięto pierogi z kaczki w owocowych sosach przygotowane przez KGW Dąbrówka z gminy Kamień Kraj. Niedzielne zmagania na Stadionie Miejskim były ostatnimi w województwie kujawsko-pomorskim na szczeblu powiatowym.

30 lipca, na Stadionie Miejskim w Więcborku, odbyły się ostatnie zmagania I etapu VIII edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”. Jej głównym organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, współorganizatorem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Konkurs polega na przygotowaniu tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia. Dania powinny wywodzić się z tradycji danego regionu geograficznego i kultywować jego zwyczaje. W tegorocznym regulaminie „Bitwy Regionów” wprowadzono  istotną zmianę - znalazł się w nim wymóg, aby do przygotowania potrawy konkursowej wykorzystać choć jeden produkt regionalny, tradycyjny. Poza tym, przewidziano zwrot kosztów za zakupy przeznaczone na przygotowanie potrawy.

Wyniki Bitwy Regionów w Więcborku

W powiecie sępoleńskim swoje potrawy zaprezentowało 12 kół gospodyń wiejskich z gminy Sępólno Krajeńskie, Więcbork, Kamień Krajeński i Sośno. Każde konkursowe danie oceniło jury.

  • Kulinarne zmagania wygrały panie z KGW Dąbrówka i ich pierogi z kaczki w owocowych sosach.
  • Drugie miejsce zajęło KGW w Wilkowie, które przygotowało wątróbkę drobiową z karmelizowanym jabłkiem i sosem malinowym. Na trzecim miejsku uplasowały się gospodynie z Runowa Krajeńskiego. Jury doceniło lico wieprzowe w czerwonym winie duszone z kaszą jęczmienną podane z surówką z kapusty kiszonej.
  • Wyróżnienie i nagroda burmistrza Więcborka powędrowały do KGW Śmiłowo.

Kulinarną degustację umilały koncerty zespołów. Na początek wystąpiła grupa z Kamienia Krajeńskiego – Entfloria. Trio w składzie: Wiktoria Żmudzka – wokal, syntezatory, bęben szamański, Filip Hoppe – wokal, gitara elektryczna, perkusja, syntezatory, Wiktor Kardasiński – perkusja, syntezatory, kij deszczowy, wykonuje mieszankę wielu stylów będącą połączeniem psychodelicznej elektroniki i nowoczesnego synthrocka. Grupa podczas koncertów zabiera słuchaczy do magicznego świata – pełnego światełek, mistycznych opowieści i mrocznych brzmień Ziemi. Grają to, co aktualnie czują, zgodnie z energią natury, bez szufladkowania i ograniczeń gatunkowych. Łączą świeżość i oryginalność pomysłów z czasami surowym, tajemniczym i ,,oldschoolowym" brzmieniem. Ich autorskie utwory mają w sobie zarówno taneczne, jak i typowo rockowe elementy. Jak mówią członkowie Entflorii, można poczuć puls Matki Natury.

Na scenie zaprezentował się również bydgoski zespół Butelki Zwrotne oraz Megger Band z Więcborka.

Zobacz zdjęcia z Bitwy Regionów 2023 w Więcborku:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sepolnokrajenskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto