Burger Drwala w restauracji Merkury w Starachowicach to zimowa nowość w menu
Warto przypomnieć, że restauracja Merkury, która znajduje się przy ulicy Majówka 20, działa nieprzerwanie w Starachowicach od 1998 roku! Trzy lata temu przeszła dużą zmianę - wnętrze lokalu zostało gruntownie wyremontowane i zmieniła się część prowadzącej ją ekipy. W menu wciąż znajdziemy propozycje polskich potraw, ale jak podkreśla manager lokalu, Filip Kotwica - z nutką nowoczesności i europejskości.
Kolejną nowością są właśnie burgery. Obecnie zajmują dziewięć pozycji w karcie dań. Niekwestionowanym hitem jest tu wspomniany wcześniej Burger Drwala, nazwa znana nam dobrze z sieci McDonalds. Ten jednak prezentuje się nieco inaczej niż w fastoodzie. Pieczywo wypiekane i wyrabiane jest na miejscu, podobnie jak mięso i sosy.
- Chcielibyśmy przedstawić własną propozycję takiego zimowego burgera. To odpowiedź na pojawiające się w kartach menu w innych lokalach sezonowe propozycje "drwala". Wołowy burger z restauracji Merkury jest zawsze świeży i wykonany z najwyższej jakości składników - mówi manager Filip Kotiwca.
Zobacz jak wygląda Burger Drwala według restauracji Merkury w Starachowicach:
Sekretem smażony ser camembert
Szef kuchni restauracji, Jakub Staś potwierdzał, że pomysł na takie danie to chęć rzucenia niejakiego wyzwania innym lokalom, które również serwują taką zimową kanapkę. - U nas Burger Drwala zrobiony jest na bogato! Jak mówił Filip - składniki są najwyższej jakości, wszystko przygotowujemy praktycznie sami. Począwszy od bułek, aż po autorskie sosy - opisuje szef.
Goście mogą wybrać stopień wysmażenia mięsa. Od krwistego, po średni i w końcu - wysmażony. - Dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego - mówi Jakub Staś. Z czego dokładnie składa się ów burger? - To bułka naszego autorskiego wypieku zapiekana z serem i cebulką, nasz autorski majonez, rukola, ogórek kiszony. Do tego boczek grillowany i ser cheddar. Najważniejszy jest jednak grillowany ser pleśniowy camembert, potem smażony w głębokim tłuszczu. Na to jeszcze konfitura żurawinowa - wymienia. Obok Burgera Drwala serwowane są frytki a na talerzu fantazyjnie położona odrobina musztardy. - To gotowy zestaw - kwituje szef.
Takie danie znajdziemy w karcie restauracji w Merkury do końca zimy, około lutego 2024 roku, podobnie z resztą ma się sytuacja w McDonalds. To dlatego Polacy tak oszaleli na punkcie tej kanapki, limitowana dostępność oznacza w naszych głowach luksus.
Głodny? Zobacz zdjęcia:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?