Dwudniowe wydarzenie w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej (codziennie w godz. 10-17) to znakomita okazja do zaopatrzenia się w zdrową żywność i zapoznania z ofertą turystyczną na nadchodzące wakacje.
Swoją ofertę zaprezentują producenci przysmaków kuchni regionalnej, tradycyjnych i ekologicznych wyrobów wędliniarskich, pieczywa, serów, dżemów, miodów i nalewek. Nie zabraknie wytwórców zdrowych soków i olejów. Jak zawsze wszystkiego można będzie popróbować przed zakupem.
Na stoiskach miast, regionów, uzdrowisk, biur turystycznych, hoteli, pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych znajdziemy katalogi z najnowszymi propozycjami wyjazdów krajowych i zagranicznych oraz sprawdzimy aktualne cenniki i promocje. Nie zabraknie także prezentacji aktywnych form spędzania czasu wolnego – zarówno na łonie natury, jak i podczas urlopu w ekskluzywnym hotelu.
Atrakcją pierwszego dnia targów (sobota) będzie z pewnością obiad rektorsko-prezydencki, w którego przygotowaniu wezmą udział prezydent Torunia i rektor UMK. Gotowanie VIP-ów rozpocznie się o godz.12.15. Tuż po obiedzie zaplanowano przeprowadzenie konkursu: kulinarnego „O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”, w którym zmierzą się w gotowaniu lokalni restauratorzy i szkoły gastronomiczne.
Targom towarzyszyć będą wykłady o kuchni historycznej – w tym roku tematem jest kuchnia krzyżacka. Gościem imprezy będzie w niedzielę znany prezenter kulinarny Karol Okrasa, który niedawno „łamał przepisy” kuchni krzyżackiej w kolejnym odcinku swojego programu telewizyjnego, nakręconego w ruinach toruńskiego zamku krzyżackiego z udziałem znawcy dziejów kuchni staropolskiej - prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK oraz grupy "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych.
W niedzielę w ramach Targów Turystycznych „Wypoczynek” odbędzie Lokalne Forum Turystyki, organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną – początek o godz.10.30. Zostanie też rozstrzygnięty konkurs na najlepsze stoisko festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną.
SOBOTA, 9 kwietnia
Godz. 10-17 Otwarcie stoisk targowych
Godz. 10.30 Oficjalna inauguracja targów
Godz. 11 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
Godz. 11.30 Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK - „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
Godz. 14 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
NIEDZIELA, 10 kwietnia
Godz. 10-17 Otwarcie stoisk targowych
Godz. 10.30 Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 11.30 Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 12.45 Karol Okrasa - "Krzyżacy łamią Okrasę" (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 15 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
Godz. 15.30 Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza” (I piętro, sala audytoryjna)
Wykładom i degustacjom towarzyszyć będą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?