Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zjedzenie tych warzyw na surowo może prowadzić nawet do śmierci [lista]

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Oto warzywa, których nie można jeść na surowo. W ten sposób można się nawet zatruć >>>>>
Oto warzywa, których nie można jeść na surowo. W ten sposób można się nawet zatruć >>>>>pixabay.com
Warzywa to baza zdrowego odżywania każdego człowieka. To cenne źródło witamin, błonnika, składników mineralnych. Spożywamy je gotowane, pieczone lub na surowo. Nie każde jednak możemy jeść w postaci surowej. Skutki mogą być opłakane.

„Więcej warzyw jedz” – brzmi slogan boysbandowej reklamy popularnego producenta sosów. Faktycznie – warzywa są bardzo zdrowie i powinniśmy jeść ich bardzo dużo. To cenne źródło wielu witamin, składników mineralnych, błonnika i wody. Mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej: gotowane w wodzie, na parze bądź pieczone. Jednak nie tylko dzieci, ale i dorośli wciąż maja problem z ich jedzeniem.

Zalecane dzienne spożycie warzyw to co najmniej 4-5 porcje. Jedna porcja odpowiada na przykład jednej papryce, jednemu pomidorowi, szklance szpinaku, szklance soku warzywnego czy dwóm łodygom selera naciowego.

Tych 6 warzyw nie wolno jeść na surowo

Zimą, gdy brakuje świeżych sezonowych warzyw, świetnym rozwiązaniem są mrożonki i kiszonki. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Tradycyjne w polskiej kuchni kiszonki z kapusty, ogórków czy buraków są doskonałym źródłem witamin i bakterii probiotycznych. W fermentowanych produktach podobnie jak w probiotykach obecne są bakterie wspomagające odporność.

Są jednak takie warzywa, których nie wolno jeść surowo. Zobacz, które i dlaczego mogą poważnie zaszkodzić:

Jak zwiększyć spożycie warzyw w diecie?

  1. Wybierz pokrojone warzywa w słupki, plasterki – to szybka, zdrowa i niskokaloryczna przekąska, łatwa do spakowania i zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
  2. Graj w kolory, wybieraj do posiłków różnokolorowe warzywa – czerwone: paprykę, pomidory koktajlowe; pomarańczowe: marchewkę, zielone: ogórki, seler naciowy; białe: kalarepę, białą rzodkiew.
  3. Dodaj do kanapki więcej warzyw – zamiast kilku plasterków, cała sztuka warzywa. To zasada, która powinna towarzyszyć większości posiłków. Wybieraj soczyste, sezonowe warzywa.
  4. Wypróbuj przepisy na pasty i pasztety z warzywami w roli głównej. Zamiast szynki czy sera wybierz na przykład pastę z buraka, pieczonej papryki, pasztet z soczewicy i marchewki.
  5. 1/2 talerza – warzywa do obiadu powinny zajmować połowę talerza. Surowe, gotowane, duszone, pieczone, połączone w surówkę, sałatkę lub jako dodatek do sosu. Różnorodność form wzbogaci posiłki w walory estetyczne, smakowe i zdrowotne.
  6. Jedz zupy warzywne – zupa z warzywami w kawałkach lub w postaci zupy krem, jest to doskonały sposób na wprowadzenie dodatkowej porcji warzyw.
  7. Komponuj kolorowe sałatki – to najprostszy sposób na zwiększenie warzyw w diecie. Stawiaj na różnorodne produkty – dzięki temu nie znudzą Ci się.
  8. Warzywny dodatek nieoczywisty – dodawaj warzywa do dań słodkich - ciast, owsianek (cukinię, dynię). Przygotuj pieczone przekąski warzywne -  chipsy na przykład z jarmużu, buraka; frytki z batatów, pietruszki.
  9. Spróbuj soków warzywnych świeżo wyciskanych. Mogą być to niebanalne połącznia. Do słodkich jabłek możesz dodać buraka, a do tradycyjnie wyciskanego soku z marchewki – wmiksować seler naciowy.
  10. Odkrywaj nowe smaki znanych warzyw – doprawiaj jak lubisz. Do warzyw dodawaj świeże lub suszone zioła takie jak: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, wędzona papryka.

źródło: diety.nfz.gov.pl

***
Czytaj także w serwisach:

Ból głowy i wypadanie włosów to niepokojące objawy niedoboru żelaza. Zobacz, na jakie sygnały zwrócić uwagę, by uniknąć anemii
zobacz, kto i jakich warzyw powinien unikać. Te warzywa mogą szkodzić zdrowiu. Uważaj na nowalijki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zjedzenie tych warzyw na surowo może prowadzić nawet do śmierci [lista] - Sępólno Krajeńskie Nasze Miasto

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto