Z hodowli gęsi w Lipnie. Najlepszy przepis na Gęś Białą Kołudzką

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Iwona Adamska od lat przygotowuje gęsinę na 11 listopada. Ma sprawdzony przepis na gęś pieczoną i czerninę z gęsi. Hodowlą gęsi zajmuje się się jej mąż Sławomir
Iwona Adamska od lat przygotowuje gęsinę na 11 listopada. Ma sprawdzony przepis na gęś pieczoną i czerninę z gęsi. Hodowlą gęsi zajmuje się się jej mąż Sławomir Małgorzata Chojnicka
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Mięso z gęsi rzadko gości na naszych stołach, a to wielki błąd. Jest tak samo smaczne, jak zdrowe. Daniem z gęsi uczcijmy setną rocznicę odzyskania niepodległości. Swój przepis na gęsinę zdradza Iwona Adamska z Borku.

Zobacz wideo: Liczebność zwierząt hodowlanych w Polsce

Mamy piękne tradycje, jeśli chodzi o hodowlę gęsi. Nasza słynna Gęś Biała Kołudzka nie ma sobie równych. Jej walory smakowe są znane daleko poza granicami kraju. Jednak na naszych stołach gęsina pojawia się rzadko. Z jednej strony odstręcza cena, a z drugiej chyba brak wiary we własne umiejętności kulinarne. Wystarczy przełamać opory i spróbować przyrządzić gęś. Jest ku temu świetna okazja, bo w najbliższą niedzielę świętujemy setną rocznicę niepodległości. A gęsina najsmaczniejsza jest w listopadzie! Do rozsmakowania się w tym szlachetnym mięsie zachęca Iwona Adamska z Borku w gm. Lipno.

- Hodowlą gęsi zajmuje się mój mąż Sławomir od ponad 20 lat – opowiada Iwona Adamska. – Gęsinę znam jednak z domu rodzinnego, gdzie ceniono jej wyjątkowe walory smakowe. Sama do tej pory odkrywam kolejne zalety gęsiny. To nie tylko smaczne mięso, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Gotuję czarninę z gęsi, którą podaję z ziemniaczanymi kluskami. Przepis mam po babci. Jest ona słodko – winna, co osiągam dzięki dodaniu zalewy od marynowanych gruszek. I jeszcze ten subtelny posmak goździków. Po prostu smakuje obłędnie.

Pani Iwona gotuje również rosół na gęsich skrzydłach, który serwuje z uszkami z farszem mięsnym, oczywiście z gęsiny. Jednak na 11 listopada przygotowuje gęś pieczoną, którą podaje z kaszą jęczmienną i zasmażanymi buraczkami.

Trwa głosowanie...

Lubisz jeść gęsinę?

11 listopada. Przepis na gęś pieczoną

  • Gęsią tuszkę najpierw należy namoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć i podzielić na porcje.
  • Natrzeć świeżo mielonym pieprzem i solą, obficie posypać ziołami prowansalskimi. Obłożyć ćwiartkami kwaśnych jabłek ze skórką. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Następnie mięso obsmażyć, najlepiej na gęsim smalcu, ale może być to równie dobrze olej rzepakowy, ułożyć w brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i suszonymi śliwkami. Brytfannę należy przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  • Od czasu do czasu mięso trzeba polewać powstałym sosem. Po dwóch godzinach mięso powinno być upieczone, ale należy sprawdzić, czy jest miękkie.
  • Na kwadrans przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, by mięso się zrumieniło.

- Nie jest to zbyt skomplikowany przepis, ale zapewniam, że tak przyrządzona gęś smakuje wybornie – podsumowuje Iwona Adamska. – Mięso jest delikatne, aromatyczne i soczyste.

Wideo

Materiał oryginalny: Z hodowli gęsi w Lipnie. Najlepszy przepis na Gęś Białą Kołudzką - Lipno Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie