Przez żołądek...
Nie od dziś wiadomo, że droga do serca często prowadzi przez żołądek. Wspólne spożywanie posiłków jest jednym z najprzyjemniejszych, a do tego najsmaczniejszych sposobów spędzania czasu z rodziną, bądź z przyjaciółmi. Badania przeprowadzane w ostatnich latach przez firmę Knorr potwierdzają, że ponad 80% Polaków uważa spożywanie wspólnych posiłków z rodziną za istotny i nieodłączny element codziennego życia. Okazuje się jednak, że na tak znaczącą czynność poświęcamy zbyt mało czasu – zaledwie około 20 minut dziennie.
Czytaj także: Jak wybrać idealną baterię kuchenną?
Jednocześnie, jak pokazuje najnowsza edycja raportu Ipsos „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, zmniejsza się również procent osób spożywających posiłki poza domem. Z 75% w roku 2010, już tylko 69% osób (2011r.) jada od czasu do czasu poza miejscem zamieszkania. Polacy nie mają też w nawyku zamawiania gotowych posiłków do domu – ponad 50% nigdy tego nie robi, a tylko co dwudziesta osoba regularnie korzysta z „jedzenia na wynos” spożywanego w domu.
Co możemy zrobić, aby jeszcze bardziej poprawić statystyki i jeść częściej posiłki z najbliższymi we własnym mieszkaniu?
Urządzamy kuchnię!
Niemały wpływ na radość wspólnego gotowania i jedzenia ma otoczenie, w którym to robimy. Estetyczna i funkcjonalna aranżacja kuchni z pewnością sprawi, że stanie się ona dużo bardziej przyjaznym miejscem. Dlatego na każdym etapie jej urządzania warto pamiętać o pewnych szczegółach, które przyczyniają się do późniejszego komfortu użytkowania. Blat stołu nie powinien być zbyt niski – jego sugerowana minimalna wysokość wynosi 85cm. Lodówkę i szafki najlepiej umieścić najbliżej wejścia, żeby móc łatwo i szybko do nich dotrzeć, np. gdy w nocy zbudzi nas nagły głód. Niepraktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie zlewozmywaka i kuchenki na przeciwległych ścianach. Natomiast najdogodniejszym miejscem na kosz na śmieci jest przestrzeń pod zlewem. Kolejnym istotnym elementem wyposażenia jest oczywiście umeblowanie, które musi być praktyczne i wygodne, by gotowanie stało się przyjemnością, a nie przymusem.
- Dużą rolę w sprawnym przygotowywaniu posiłków we własnej kuchni, odgrywa rozmieszczenie oraz zagospodarowanie szafek i szuflad - mówi Alicja Gajewska z firmy KAM, producenta mebli kuchennych. – Powinniśmy odpowiednio rozplanować szuflady, półki, kosze, żeby przechowywane w nich naczynia, sztućce czy artykuły żywnościowe były łatwo i szybko dostępne. Abyśmy nie tracili zbyt dużo czasu przemieszczając się po kuchni, blat roboczy powinien znajdować się blisko strefy gotowania (kuchenka), mycia (zlew) oraz pobierania produktów (lodówka).
Czytaj też: Jak wygospodarować więcej miejsca w małej kuchni? Poznaj kilka trików
Jedz przy stole
Kuchnia urządzona funkcjonalnie i ze smakiem jest miejscem, które sprzyja porannym rozmowom przy śniadaniu, wymianie zdań przy obiedzie, pogawędkom przy kolacji, a nawet plotkom przy kawie. Może stać się centrum domowego życia, z powodzeniem zastępując w wielu przypadkach salon. Odpowiednio umeblowane pomieszczenie jadalne sprzyja też zdrowym nawykom ucztowania we właściwej pozycji siedzącej, przy wystarczającej ilości czasu (pośpiech powoduje często bóle żołądkowe). Warto o tym pamiętać, gdy pewnego pięknego ranka po przebudzeniu, znów zamarzymy o śniadaniu do łóżka lub zechcemy zjeść kanapkę, pędząc do pracy.
Więcej o urządzaniu wnętrz przeczytasz na Urządzone.pl
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?