Festiwal Smaku jest doroczną imprezą, organizowaną przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, współfinansowaną przez Urząd Marszałkowski. Idea zrodziła się podczas Święta Miodu, które obecnie wchodzi w skład festiwalu, a jej celem jest prezentowanie bogactwa kulinarnego, kulturę stołu, a także rękodzieło oraz inne formy aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego.
-Festiwal Smaku organizowany jest już po raz piąty. Fakt, jest to najsmaczniejsza impreza w regionie, ale czy już się panu nie przejadła - pytamy Jarosława Pająkowskiego, pomysłodawcę i "dobrego ducha" imprezy.
-Wręcz przeciwnie. Przecież staropolskie powiedzenie mówi, iż apetyt rośnie w miarę jedzenia, a tu co roku nowe smaki, jak chociażby cykata z marchewki, ongiś bardzo popularna, dziś zupełnie zapomniana potrawa, która pieści podniebienia smakoszy do tego stopnia, iż zasłużyła sobie na tytuł Grand Prix Festiwalu Smaku. Uznanie jury zdobyły też placek z rabarbarem oraz szynka wiejska staropolska. Jury fachowo dostrzegło najlepsze smaki spośród siedemdziesięciu startujących w konkursie, a uzyskany na festiwalu dyplom okazuje się dla wytwórców swoistym "żelaznym listem" gwarantującym swobodne wejście na rynki,
W trakcie tej dwudniowej imprezy do Gruczna przyjeżdżają smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie brakuje również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. Amatorzy dobrego smaku maja niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł z całego regionu. W programie przewidziane są konkursy dla zwiedzających, liczne wystawy oraz pokazy. W czasie festiwalu nie zabranie również działań artystycznych, oprawy plastycznej, wydarzeń teatralnych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpią znani wykonawcy muzyki folk.
Tradycyjnie już w trakcie imprezy odbywają się:
Święto Miodu;
Turniej Kucharzy;
Turniej Nalewek;
konkurs na Smak Roku;
wybory najlepszego stoiska festiwalowego.
Ponadto po raz pierwszy do organizacji festiwalu włączyło się Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy, EURO-TOQUES POLSKA, za sprawą którego zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego zostaną nominowani do Pucharu Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 2010.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?