Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Toruń: Kolejne marki na liście Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wśród wyróżnionych Pierogarnia Stary Młyn [zdjęcia]

Sara Watrak
Sara Watrak
Filip Kowalkowski dla UMWKP
Produkują i sprzedają zdrową żywność, serwują pyszne potrawy, ale przede wszystkim czerpią z lokalnej tradycji – tacy są członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Do tego elitarnego grona właśnie dołączyło osiem nowych firm, w tym lubiana przez torunian Pierogarnia Stary Młyn. Obecnie sieć zrzesza aż 85 podmiotów.

Zobacz wideo. Tradycyjne smaki kuchni polskiej

Spis treści

Czym jest sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza?

Województwo kujawsko-pomorskie od 2012 roku jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza restauratorów, producentów i przetwórców z różnych regionów Europy. Łączy ich jedno: kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych.

Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest marszałek województwa i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem.

- Wykorzystywanie regionalnych produktów i receptur pozwala ocalić od zapomnienia to, co decyduje o naszej odrębności i wyjątkowości – mówi marszałek Piotr Całbecki i zaprasza do podróży „szlakiem kujawsko-pomorskich specjałów”. - Mam nadzieję, że lista podmiotów wyróżnionych znakiem sieci regionalnej będzie się stale powiększać – dodaje.

Tak też się dzieje. Na listę Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza wpisano właśnie ośmiu nowych członków.

Nowi członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza

  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe produkujące wyroby mięsne „Andrób”, Roman Olszewski, Suchorączek (powiat sępoleński)
  • Restaurators Sp. z o.o., Pierogarnia Stary Młyn, Pierogarnia Stary Toruń, Toruń
  • Sklep z wyrobami ziołowymi „Na Zdrowie” S.C. Aneta, Adam Krysiak, Inowrocław
  • Firma Cateringowa „Restauracja Polska”, Włocławek
  • Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, Ostromecko (powiat bydgoski)
  • Unia Sp. z o.o. Hanza Pałac, Rulewo (powiat świecki) 
  • Altegradius Artur Pesta Restauracja Starówka, Brodnica
  • Altegradius Artur Pesta lodziarnia kawiarnia  „Czarna Malina”, Brodnica

Pierogarnia z Torunia z wyjątkowym wyróżnieniem od marszałka

Wśród nich są słynne toruńskie pierogarnie Stary Młyn i Stary Toruń. – Tradycja w naszych pierogarniach jest na pierwszym miejscu, nie tylko, jeśli chodzi o przepisy. Dbamy o jakość naszych produktów, współpracujemy z lokalnymi dostawcami. Wpisanie naszych pierogarni na listę Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza to dla nas ogromne wyróżnienie i sygnał, że nasza praca ma szerszy sens, przyczynia się do kultywowania tradycji w regionie – mówi Sandra Rybicka, manager ds. rozwoju.

Pierwszą Pierogarnię otwarto przy moście Paulińskim w Toruniu, w 2007 roku. Restauracja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców i turystów, że już po 16 miesiącach uruchomiono drugi lokal na starówce, tym razem przy ul. Łaziennej. Obecnie restauracje sieci można odwiedzać także w Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu oraz Łodzi. Specjalnością lokali są pierogi z pieca, zwane pieszczotliwie „piecuchami”. Co ciekawe, to prawdopodobnie właśnie taki sposób przygotowywania pierogów – w piecu, a nie w garnku - był pierwszym stosowanym na ziemiach polskich.

W lokalach sieci zjemy m.in. pierogi z serem wędzonym, z pieczonym mięsem wieprzowym, marchewką i cebulą czy z regionalnym twarogiem i śmietanką. W menu znajdziemy też kruche pierogi z prawdziwymi toruńskimi piernikami i powidłami śliwkowymi.

– Pierogi kojarzone są silnie z naszą rodzimą tradycją, to jedno z najlepiej rozpoznawalnych dań polskich również za granicą. Zależy nam, żeby w naszych restauracjach każdy znalazł coś dla siebie, dlatego pierogi w naszych restauracjach interpretujemy na różne sposoby, historię łączymy z aktualnymi trendami – mówi Sandra Rybicka.

Dodajmy, że Stary Młyn i Stary Toruń to jedyne pierogarnie, które otrzymały certyfikat od marszałka. Spośród toruńskich firm na liście znajdują się także Hotel Gromada, Hotel Karczma Spichrz, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich oraz takie sklepy ze zdrową żywnością jak EkoArkadia, Warzywniak Sadowscy czy Eko Sklep Dary Regionu.

Zobaczcie zdjęcia z wręczenia certyfikatów z udziałem wicemarszałka województwa Zbigniewa Sosnowskiego. Uroczystość odbyła się w Ostromecku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto