MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej),...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

TOP 12 deserów z czasów PRL. Zobacz kultowe słodkości z kawiarni i domów

Krem sułtański - przepis

Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej), 30 g cukru pudru, 20 g kakao, 50 g rodzynek, 60-70 ml rumu, 10 małych bezików
Wykonanie: rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder, ubijamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników, chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na dno pucharków wrzucamy połowę pokruszonych bezików i odcedzonych rodzynek. Nakładamy białą bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy resztą pokruszonych bez i rodzynek.

Zobacz również

Pomnikowy dąb w Kolumnie z szansą na tytuł Drzewo Roku 2024. Pomóżmy mu wygrać!

Pomnikowy dąb w Kolumnie z szansą na tytuł Drzewo Roku 2024. Pomóżmy mu wygrać!

Mariusz Leś został mistrzem Europy!

Mariusz Leś został mistrzem Europy!

Polecamy

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!