Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem, gdy jesz czekoladę. Skutki są i dobre i złe

redmf
Kto nie lubi czekolady niech pierwszy rzuci kamieniem. Pewnie ktoś by się znalazł, ale byłby w zdecydowanej mniejszości. Czekoladę lubią i duzi i mali. Rocznie statystyczny mieszkaniec Polski zjada około 6 kilogramów czekoladowych słodyczy. Okazuje się, że czekolada ma na nasz organizm dobry i zarazem zły wpływ. Co się zatem dzieje z organizmem, gdy jemy czekoladę?

>>>>>>>SPRAWDŹ
Kto nie lubi czekolady niech pierwszy rzuci kamieniem. Pewnie ktoś by się znalazł, ale byłby w zdecydowanej mniejszości. Czekoladę lubią i duzi i mali. Rocznie statystyczny mieszkaniec Polski zjada około 6 kilogramów czekoladowych słodyczy. Okazuje się, że czekolada ma na nasz organizm dobry i zarazem zły wpływ. Co się zatem dzieje z organizmem, gdy jemy czekoladę? >>>>>>>SPRAWDŹ
Kto nie lubi czekolady niech pierwszy rzuci kamieniem. Pewnie ktoś by się znalazł, ale byłby w zdecydowanej mniejszości. Czekoladę lubią i duzi i mali. Rocznie statystyczny mieszkaniec Polski zjada około 6 kilogramów czekoladowych słodyczy. Okazuje się, że czekolada ma na nasz organizm dobry i zarazem zły wpływ. Co się zatem dzieje z organizmem, gdy jemy czekoladę?

Po czekoladę sięga się na całym świecie. To jeden z ulubionych słodkich przysmaków. Spożywana w rozsądnych ilościach dostarcza organizmowi pozytywnych właściwości. Niestety potrafi też uzależnić i wtedy z reguły spożywamy jej za dużo, co niekoniecznie jest dobre dla naszego organizmu.
W czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.:

  • węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne),
  • białko,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • niacyna,
  • flawonoidy,
  • teobromina,
  • błonnik,
  • antyoksydanty,
  • fenylotylamina,
  • witaminy A, E i z grupy B,
  • kwasy omega-6.

Polecamy

Wyróżniamy następujące typy czekolad

  • gorzka - na tabliczkę takiej czekolady składa się miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki aromatyzujące. Gorzka czekolada powinna zawierać co najmniej 70% miazgi kakaowej. Im więcej jej w składzie, a mniej cukru i innych dodatków, tym czekolada jest bardziej wartościowa,
  • deserowa - zawartość miazgi kakaowej waha się od 30% do 70%. Jest słodsza od czekolady gorzkiej, ale nadal dosyć wytrawna w smaku,
  • mleczna - nie zawiera więcej, niż 50% miazgi kakaowej. Cechuje ją dodatek mleka, a także wysoka zawartość cukru. Jest przyjemnie słodka i delikatniejsza w smaku od czekolady gorzkiej, dlatego jest najczęściej kupowana przez konsumentów,
  • biała - w odróżnieniu od pozostałych typów, biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się głównie z tłuszczu kakaowego, mleka, cukru i dodatków aromatyzujących.

Za najzdrowszą czekoladę uznawana jest czekolada gorzka. Powinna mieć min. 70 procent kakao.
Pomimo tego, że czekolada zawiera wiele ważnych składników dla naszego organizmu nie wszystkim jednak służy. Ze spożywania jej powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby nerek, cukrzycę, czy mające kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Nadmierne pozywanie czekolady może skutkować zaparciami i problemami z układem trawiennym. Co zatem dzieje się z organizmem, gdy spożywamy czekoladę. Oto dobre i złe skutki jedzenia tego smakołyku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto