Po czekoladę sięga się na całym świecie. To jeden z ulubionych słodkich przysmaków. Spożywana w rozsądnych ilościach dostarcza organizmowi pozytywnych właściwości. Niestety potrafi też uzależnić i wtedy z reguły spożywamy jej za dużo, co niekoniecznie jest dobre dla naszego organizmu.
W czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.:
- węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne),
- białko,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- niacyna,
- flawonoidy,
- teobromina,
- błonnik,
- antyoksydanty,
- fenylotylamina,
- witaminy A, E i z grupy B,
- kwasy omega-6.
Polecamy
Wyróżniamy następujące typy czekolad
- gorzka - na tabliczkę takiej czekolady składa się miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki aromatyzujące. Gorzka czekolada powinna zawierać co najmniej 70% miazgi kakaowej. Im więcej jej w składzie, a mniej cukru i innych dodatków, tym czekolada jest bardziej wartościowa,
- deserowa - zawartość miazgi kakaowej waha się od 30% do 70%. Jest słodsza od czekolady gorzkiej, ale nadal dosyć wytrawna w smaku,
- mleczna - nie zawiera więcej, niż 50% miazgi kakaowej. Cechuje ją dodatek mleka, a także wysoka zawartość cukru. Jest przyjemnie słodka i delikatniejsza w smaku od czekolady gorzkiej, dlatego jest najczęściej kupowana przez konsumentów,
- biała - w odróżnieniu od pozostałych typów, biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się głównie z tłuszczu kakaowego, mleka, cukru i dodatków aromatyzujących.
Za najzdrowszą czekoladę uznawana jest czekolada gorzka. Powinna mieć min. 70 procent kakao.
Pomimo tego, że czekolada zawiera wiele ważnych składników dla naszego organizmu nie wszystkim jednak służy. Ze spożywania jej powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby nerek, cukrzycę, czy mające kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Nadmierne pozywanie czekolady może skutkować zaparciami i problemami z układem trawiennym. Co zatem dzieje się z organizmem, gdy spożywamy czekoladę. Oto dobre i złe skutki jedzenia tego smakołyku.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?