Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj. Poznaj 7 produktów, których nie używaj na grilla, bo źle wpływają na nasze zdrowie

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Jak zdrowo grillować? Najlepiej nie przesadzać ze spożyciem tych produktów. Sprawdź jakich, przesuwając zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jak zdrowo grillować? Najlepiej nie przesadzać ze spożyciem tych produktów. Sprawdź jakich, przesuwając zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. /freepik
Majówka kojarzy się z długim weekendem i ogólnopolskim grillowaniem. Sklepy przeżywają wtedy oblężenie – zaopatrujemy się w mięsa, warzywa, dodatki i różne napoje. Skupiamy się głównie na smaku i aspekcie towarzyskim tego wydarzenia, ale przyjrzyjmy się też, czego lepiej unikać, a przynajmniej nie jeść i nie pić w nadmiarze podczas biesiadowania przy grillu.

Spis treści

Zdrowe grillowanie

Jak majówka, to musi być grill. Co zrobić, żeby grillowanie było zdrowe? Warto się do tego odpowiednio przygotować.

  • Czystość – czysty grill to podstawa zdrowego grillowania. Przed położeniem na rusz jedzenia, należy go wyczyścić przy pomocy druciaka i wytrzeć ściereczką.
  • Ostrożność – lepiej grillować dania dłużej, niż doprowadzić do ich spalenia i dostania się do nich rakotwórczych substancji. Pamiętajmy też o separowaniu surowego mięsa, drobiu i owoców morza od warzyw i innych produktów.
  • Marynowanie – marynowanie potraw przed gotowaniem ogranicza powstawanie potencjalnych czynników rakotwórczych. Istnieje wiele przepisów na zdrowe marynaty, które nadadzą im wyjątkowy smak.
  • Równowaga między mięsem a warzywami i owocami – grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. Na grillu lądują też warzywa, owoce, grzyby — warto mieszać te produkty i przeplatać ze sobą. Będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej.

7 produktów, od których powinniśmy stronić w sezonie grillowym (i poza nim)

Grill to niepowtarzalna atmosfera i smak, do którego tęsknimy wiele miesięcy. Co zrobić, żeby grilowanie było nie tylko smaczne i przyjemne, ale też zdrowe? Najlepiej unikać niektórych produktów i wybierać zdrowsze wersje. Pamiętajmy, że im więcej zdrowej, pełnowartościowej żywności jest w naszej diecie, tym mniej toksyn spożywamy, a dzięki temu jesteśmy zdrowsi i lepiej się czujemy.

Zobacz, czego lepiej nie jeść i nie pić podczas grillowania:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj. Poznaj 7 produktów, których nie używaj na grilla, bo źle wpływają na nasze zdrowie - Strona Zdrowia

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto