2 z 10
Poprzednie
Następne
To dzieje się z organizmem, gdy jesz kapustę kiszoną. Te osoby powinny włączyć kapustę do diety [lista]
Kapusta kiszona jest polecana w dietach odchudzających. Ma bowiem bardzo niewiele kalorii (w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal), za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.
Kapusta kiszona jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca.
Dodatkowo pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomaga oczyszczanie z toksyn.