4 z 8
Poprzednie
Następne
Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować do jedzenia, aby zaoszczędzić pieniądze i nie marnować żywności?
Zastanawiając się, które produkty można jeszcze wykorzystać, choć minął termin, przed którym najlepiej je spożyć, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim te najmniej przetworzone, jak np. suszone przyprawy (mogą być zdatne do użycia nawet do 4 lat). Inne przykłady to rośliny strączkowe, np. fasola, która może być spożywana nawet po 10 latach, a także żywność konserwowana.
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Aby wydłużyć okres przydatności poszczególnych produktów do spożycia, należy zadbać o ich właściwe przechowywanie. Powinny znaleźć się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnych, suchym i ciemnym miejscu np. spiżarni lub zamkniętej szafce.