Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować do jedzenia, aby zaoszczędzić pieniądze i nie marnować żywności?
Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce, aż 64 proc. dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Nie potrafią wskazać różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed”, a „należy spożyć do”. Co istotne 10 proc. żywności marnuje się na skutek niezrozumienia etykiet z datami ważności, co prowadzi do jej niepotrzebnego wyrzucania – czytamy na stronie akcji „Często dobre dłużej”, która ruszyła jesienią 2021 r. Uczestniczą w niej m.in. banki żywności i kilkudziesięciu producentów żywności. Ma ona na celu pokazanie, że wiele produktów może być spożywanych po sugerowanym terminie przydatności.
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Co ważne, informacja „należy spożyć do” to wyraźny termin przydatności produktu do spożycia, a także środek bezpieczeństwa.
– Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby – tłumaczą eksperci.