Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te herbatki są najlepsze na trawienie. Odczujesz ulgę

mf
Kto nigdy nie miał problemów z układem trawiennym niech pierwszy rzuci kamieniem. Niestety wiele osób zmaga się z zaburzoną pracą układu trawiennego. Główną przyczyną jest zły sposób odżywiania się. Po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków samopoczucie nie jest dobre. Okazuje się, że jednym z wyjść z tej sytuacji jest sięgnięcie po ziołowe herbatki, które wspomogą proces trawienny. Jakie najlepiej zaparzyć?

SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH STRONACH
Kto nigdy nie miał problemów z układem trawiennym niech pierwszy rzuci kamieniem. Niestety wiele osób zmaga się z zaburzoną pracą układu trawiennego. Główną przyczyną jest zły sposób odżywiania się. Po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków samopoczucie nie jest dobre. Okazuje się, że jednym z wyjść z tej sytuacji jest sięgnięcie po ziołowe herbatki, które wspomogą proces trawienny. Jakie najlepiej zaparzyć? SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH STRONACH
Kto nigdy nie miał problemów z układem trawiennym niech pierwszy rzuci kamieniem. Niestety wiele osób zmaga się z zaburzoną pracą układu trawiennego. Główną przyczyną jest zły sposób odżywiania się. Po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków samopoczucie nie jest dobre. Okazuje się, że jednym z wyjść z tej sytuacji jest sięgnięcie po ziołowe herbatki, które wspomogą proces trawienny. Jakie najlepiej zaparzyć?

Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy

od 16 lat

Większość osób w swoim życiu zmagała się przynajmniej raz z problemami trawiennymi. Dzieje się tak zwykle po obfitym, ciężkostrawnym posiłku. Złe nawyki żywieniowe to zresztą główny powód tych kłopotów. Organizm ludzki to skomplikowana maszyna. Jedna z istotnych funkcji jest trawienie dostarczanego pokarmu. Rozpoczyna się już w jamie ustnej. Potem pokarm wędruje do żołądka, gdzie jest mieszany z kwasem żołądkowym. Dalsze trawienie odbywa się w jelicie cienkim. To w jego początkowym odcinku, dwunastnicy, wydzielana jest żółć niezbędna do strawienia tłuszczów. W późniejszej części jelit następuje wchłanianie składników odżywczych, witamin i wody. Jeżeli dostarczamy organizmowi ciężkostrawnych produktów wtedy mogą zacząć się kłopoty.

  • ból brzucha,
  • uczucie pełności,
  • nudności,
  • odbijanie,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • przelewanie w jelitach,
  • a także biegunka i wymioty.

Jak radzić sobie w zaistniałej sytuacji? Jednym ze sposobów stosowanych od lat jest sięgnięcie po ziołowe herbatki. Pomoga one w łagodzeniu zaistniałych dolegliwości. Jakie zioła są najlepsze?

Polecamy

Herbatka z kopru włoskiego

Herbatkę z kopru włoskiego podaje się dzieciom od najmłodszych lat. Sama roślina ze swoich właściwości słynie już od setek lat. Jej działanie jest dokładnie sprawdzone i ma kojący wpływ na nasz organizm, który został doświadczony niestrawnością. Koper włoski ma następujące działanie:

  • przeciwbólowe
  • żółciopędne,
  • rozkurczające,
  • łagodzące skurcze jelit,
  • wiatropędne.

Te zalety powodują, że herbatki z kopru włoskiego cieszą się dużym powodzeniem.

Napar z rumianku

Dobrym rozwiązaniem na przejedzenie jest sporządzenie naparu z rumianku. Ułatwi on trawienie i przepływ żółci, zadziała przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i wspomoże pracę wątroby. Dzięki właściwościom rozkurczowym dobrze sprawdzi się również przy wzdęciach.
Substancje lecznicze zawarte w rumianku, odpowiedzialne za jego kojące działanie to: olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, cholina, witamina C, potas, mangan i wiele innych. Rumianek działa również wyciszająco. Osoby nerwowe równiez powinny po niego sięgać.

Herbatki na trawienie z melisy

Melisa powszechnie uważana jest za zioło działające na skołatane nerwy. Okazuje się jednak, że melisa działa także na układ trawienny. Obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Oprócz tego pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga procesy trawienne. Ponadto:

  • leczy kolki,
  • wspomaga leczenie jelita drażliwego,
  • działa moczopędnie.

Na trawienie zielona herbata

Od kilku lat wielka popularnością w Polsce cieszy się zielona herbata. Pomaga ona na kłopoty z trawieniem. Dobrze zaparzona oczyści organizm z toksyn i przyspieszy metabolizm, a zawarte w niej aminokwasy pomogą w szybszym strawieniu zjedzonych tłuszczów. Zielona herbata ma w swoim składzie katechiny, które ograniczają wchłanianie się tłuszczów z pokarmów, a co więcej – wzmagają ich zużycie w organizmie. Zielona herbata przyspiesza trawienie, ponieważ korzystnie wpływa na działanie enzymów wątrobowych.

Zieloną herbatę należy parzyć przez około 1,5 minuty. Parzenie dłuższe niż 2 minuty powoduje, że napar ma gorzki smak. Woda, którą zalewamy herbatę powinna mieć temperaturę około 70 stopni Celsjusza.

Polecamy

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska to roślina, która w domowym zielniku powinna zajmować należne jej miejsce. Ma wiele zalet. Zawiera witaminy A, B, C i sole mineralne. Oprócz tradycyjnych właściwości wykorzystywanych w walce z przeziębieniem szałwię można stosować na kłopoty trawienne. Jedne z jej zalet to:

  • działanie przeciwzapalne,
  • łagodzenie kolek,
  • leczenie problemów z trawieniem,
  • leczenie chorób wątroby,
  • obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • działanie oczyszczające.

Napar z kminku na kłopoty z trawieniem

Kminek ma charakterystyczny smak i dlatego nie wszystkim pasuje. Jednak warto się przemóc, gdyż napar z kminku ma właściwości bakteriobójcze, a oprócz tego:

  • pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych,
  • likwiduje wzdęcia,
  • ma działanie wiatropędne,
  • zwiększa apetyt,
  • łagodzi niemowlęcą kolkę (herbatę możemy podawać od szóstego miesiąca życia),
  • zapobiega nudnościom.

Herbatka na trawienie z mięty

Mięta doskonale sprawdza się w kuchni. Jest też roślina, która ma korzystny wpływ na nasz organizm, zwłaszcza na kłopoty z układem pokarmowym. Mięta wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.

Napar z liści i łodyg mięty warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto