Te grzyby mogą zabić. Strzeż się sobowtórów grzybów jadalnych! [PRZEGLĄD] 30.08
Rydz ma wielu smakoszy. Kapelusz jest wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej.
Blaszki tego samego koloru co kapelusz. Trzon jest o długości 3–6 cm, średnicy do 2,5 cm. Barwy kapelusza, często o jaśniejszym odcieniu.
Ważne - rydz ma wewnątrz nóżki mleczko i to odróżnia go od innych mu podobnych.
Na zdjęciu po lewej lisówka pomarańczówka.
Kapelusz tak jak i u rydza jest lejkowato zapadnięty o pofałdowanych lub powyginanych brzegach. Kolor od żółtego przez pomarańczowożółty i pomarańczowy do czerwonopomarańczowego.
Jadalna kurka ma od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdy (żeberka), a trująca lisówka pomarańczowa te żeberka ma bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też ich trzonki: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka na trzonek cienki i pomarańczowy.