Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

MPK wyda grube miliony na armadę nowych autobusów i... wymianę baterii. Są oferty

MPK wyda grube miliony na armadę nowych autobusów i... wymianę baterii. Są oferty

Polecamy

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?