2 z 5
Poprzednie
Następne
Takie właściwości ma imbir. Ta roślina jest dobra nie tylko na przeziębienie
Imbir w medycynie i kuchni
Imbir przebojem wdarł się do polskiej kuchni lata temu, wraz z łatwiejszym dostępem do egzotycznych roślin. Jego właściwości lecznicze są znane od wieków. Polacy bardzo szybko pokochali tę roślinę i stosują w medycynie naturalnej jak i przygotowywanych potrawach.
Imbir działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. To wszystko zasługa gingeroli, które oprócz tego są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego).
Imbir poprawia również funkcjonowanie układu trawiennego. Korzeń imbiru pobudzi ponadto krążenie, zneutralizuje obrzęki, a także odpowiednio rozgrzeje.
Czytaj także:
Objawy niedoboru witaminy B12. Sprawdź
To może być niedobór kwasów omega