Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są korzyści jedzenia jabłek. To się dzieje z organizmem po zjedzeniu jabłek

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Jabłka są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto je jeść każdego dnia? 

Sprawdźcie w galerii 10 korzyści z jedzenia jabłek. Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach.
Jabłka są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto je jeść każdego dnia? Sprawdźcie w galerii 10 korzyści z jedzenia jabłek. Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach. Pixabay
Jabłka są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto je jeść każdego dnia? - sprawdźcie w galerii 10 korzyści z jedzenia jabłek.

Zobacz wideo: 2023 jest Rokiem Mikołaja Kopernika w woj. kujawsko-pomorskim

od 16 lat

Najwięcej wartości mają jabłka stosunkowo krótko przechowywane, czyli te kupowane jesienią i zimą. Jabłka warto jeść ze skórką, ponieważ zawiera dużo pektyn. To one oczyszczają organizm, neutralizują toksyczne substancje, zmniejszą wchłanianie cholesterolu, poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom. W jabłkach jest też dużo błonnika i przeciwutleniaczy.

Jabłka są źródłem witamin i minerałów. Zawierają:

  • witaminę C
  • potas
  • fosfor
  • sód
  • wapń
  • żelazo
  • magnez

Jabłka mają 52 kalorie w 100g. Z ich jedzenia powinny zrezygnować m.in. osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.

Jak spożywać jabłka?

Im mniej jabłko przetworzone, tym lepiej. Dlatego szczególnie wartościowe jest spożywanie jabłek surowych, ze skórką. Jabłko może być dodatkiem sałatek, deserów, surówek, być bazą soku. Ze względu na właściwości skórki z jabłek można je wykorzystać do przyrządzenia herbaty, która łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła. Ze skórek można też zrobić ocet jabłkowy, który pomoże uzupełnić niedobory potasu i poprawić procesy trawienne.

Takie są korzyści jedzenia jabłek - lista

Istnieje aż 10 tysięcy odmian jabłek. Różnią się kolorem skórki, wielkością, kształtem, smakiem i miękkością. Zobacz w poniższej galerii jakie są korzyści z jedzenia jabłek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Takie są korzyści jedzenia jabłek. To się dzieje z organizmem po zjedzeniu jabłek - Gazeta Pomorska

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto