Tak będzie wyglądać CSW po modernizacji [WIZUALIZACJE]

MO
Tak będzie wyglądać CSW po modernizacji [WIZUALIZACJE] Materiały UMT
Rozbudowa CSW ma kosztować ponad 13,5 mln zł. Jest jednak szansa na uzyskanie 95-procentowego dofinansowania. Dobudowane zostanie zaplecze.

Czterokondygnacyjny budynek stanowić ma zaplecze dla CSW. Znajdą się w nim głównie pomieszczenia warsztatowe i edukacyjne, a także wystawiennicze i magazynowe. Budowla stanąć ma za już istniejącą bryłą muzeum, w miejscu, gdzie obecnie znajduje się parking.

Miasto występuje z wnioskiem o pozyskanie unijnych dotacji w wysokości nawet 85 procent. Jest też szansa na dofinansowanie 10 proc z Ministerstwa Kultury. I wtedy miasto musiałoby wyłożyć tylko 5 proc. potrzebnych na rozbudowę pieniędzy.

O zabezpieczeniu już środków przynajmniej na dokumentację (dokładnie mowa o 187 tys. zł) zdecydowała Rada Miasta Torunia na ostatniej sesji, głosując nad uchwałą o zmianach w budżecie.

- Głosowaliśmy przeciwko, bo koszt całej rozbudowy CSW to przecież ponad 13 milionów złotych. Nawet jeśli większość uda się sfinansować dzięki dotacjom, to mówimy cały czas o dużej inwestycji. O takich nie decyduje się tak nagle, „wrzucając” ich projekt pod głosowanie Rady. Poza tym nasz klub radnych sprzeciwia się powstawaniu w Toruniu tak zwanych kubaturowych budowli w Toruniu bez konkursu - mówi Maciej Cichowicz, wiceprzewodniczący Rady Miasta Torunia, szef klubu radnych „Czas Mieszkańców”

Radni z pozostałych klubów jednak inwestycji czy też sposobu jej zatwierdzenia nie krytykują.

Rozbudowa Centrum Sztuki Współczesnej „Znaki Czasu” przygotowywana jest przynajmniej od roku. Opracowano już koncepcję funkcjonalno-użytkową przedsięwzięcia. Co z niej wynika?

Zlikwidowany zostanie parking i usunięta lub przesadzona zieleń. Sama bryła nowego zaplecza ma harmonizować z budynkiem CSW i pod względem formy, jak i kolorystyki.

„W planowanej rozbudowie nie dopuszcza się zastosowania cegły klinkierowej elewacyjnej, także ze względu na zbyt wysokie koszty systemu podkonstrukcji. Preferowane są rozwiązania z zastosowaniem tynku barwionego w masie nakładanego bezpośrednio na warstwę ocieplenia. Rozwiązanie to oprócz znaczenia estetycznego podyktowane jest także ekonomiką kosztów” - zaznaczono w koncepcji. Budynek ma być zwartą bryłą na planie prostokąta o wymiarach 28 na 14,3 m. Wysokość budowli nie powinna przekraczać 15 m, zgodnie z warunkami planu miejscowego.

- Centrum Sztuki Współczesnej potrzebuje większej przestrzeni, gdzie można przetrzymywać eksponaty przy zmianach wystaw, a także prowadzić rozmaite zajęcia, których oferta sukcesywnie się rozrasta - mówi prezydent miasta Michał Zaleski.

W czerwcu zapłaciliśmy w sklepach mniej niż w maju

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie