Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Przepisy na ciasta świąteczne. Pomysły na Boże Narodzenie - sernik, makowiec, cynamonowe, piernik

Jabłecznik

Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy antonówka), 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: z podanych składników (poza jabłkami) zagniatamy ciasto kruche - wyrabiamy je dłońmi lub mikserem z hakami. Formuję kulę, którą zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Obrane jabłka ścieramy na wiórki na tarce. Odciskamy z nich sok. Połową schłodzonego ciasta wykładamy spód formy do pieczenia, na to kładziemy odciśnięte jabłka i posypujemy kruszonką, którą robimy z drugiej połowy ciast, rwąc je na małe kawałki. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

Zobacz również

Szczypiorniści Stali zapowiadają „wietrzenie” składu. I walkę o honor do końca sezonu

Szczypiorniści Stali zapowiadają „wietrzenie” składu. I walkę o honor do końca sezonu

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Polecamy

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie