Produkty lokalne z kujawsko-pomorskiego. Moda na nie wraca ze zdwojoną mocą
Produkty lokalne z kujawsko-pomorskiego. Moda na nie wraca ze zdwojoną mocą
Majonez Pomorski to produkt, bez którego życia nie wyobraża sobie wielu torunian i mieszkańców regionu. - Smak nie do podrobienia. Żaden inny nie może się z nim równać. Obojętnie: na co dzień czy na Wielkanoc, jak majonez, to tylko ten - zdecydowanie mówi pan Marcin z Torunia. Producentem tego majonezu od lat jest Ocetix z Grudziądza. Najbardziej znany klientom jest "Pomorski stołowy", ale zakład poszerzył gamę rozmaite majonezowe wersje, z bezglutenowym włącznie. Skradł też serca (podniebienia) tysięcy smakoszy swoimi sosami, np. czosnkowym. Podobnie rzecz ma się z musztardą. Wiele osób szuka na sklepowych półkach właśnie tych z Grudziądza: stołowej, sarepskiej, chrzanowej. Dwie pierwsze od lat królują nie tylko na stołach, ale i przy grillach. Wyróżniają się charakterystycznym smakiem, tradycyjną i prostą recepturą, a także - rzecz nie do pogardzenia - niższą od innych ceną. Zobacz także: Ile zarabiają lekarze, pielęgniarki i pracownicy medyczni? Czy będą zapowiadane podwyżki? Oto szczegóły Zobacz także: Rusza proces matki i syna z Lubicza za narkotyki! Anna i Adrian T. plantację ukryli w kotłowni