Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Golubiu-Dobrzyniu?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Na ogół są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Golubiu-Dobrzyniu.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Golubiu-Dobrzyniu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Golubiu-Dobrzyniu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.
Moda na ten posiłek ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Golubiu-Dobrzyniu. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?