Picie kawy może wydłużyć życie. Nie chodzi tylko o kofeinę

Andrzej Grochal
Andrzej Grochal
Picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - wynika z najnowszych badań
Picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - wynika z najnowszych badań Fot. Pixabay/PublicDomainPictures
Spożywanie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology. Badanie dotyczyło napoju w trzech wersjach: rozpuszczalnej, mielonej i bezkofeinowej.

W badaniu przeanalizowano powiązania między różnymi rodzajami kawy, a rytmem serca, chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością. Wynika z nich, że umiarkowane spożycie kawy sprzyja dłuższemu życiu w porównaniu z osobami unikającymi tego napoju.

- Podczas badania zaobserwowaliśmy, że spożywanie kawy zarówno mielonej, rozpuszczalnej, jak i bezkofeinowej wiązało się ze zmniejszeniem występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z ich powodu – powiedział Peter z Kistler z Heart and Diabetes Research Institute w Australii, autor badania.

- Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – zaznaczył Kistler.

- Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Prawdopodobnie to te substancje były odpowiedzialne za powiązania między piciem kawy, występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i długowiecznością – podkreślił.

- Nasze badania wskazują, że kawa spożywana w niewielkich lub umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie naszego serca i można się nią napawać, zachowując zdrowy styl życia – dodał Kistler.

Badanie wykazało, że picie dowolnej z trzech rodzajów kawy wiązało się z redukcją chorób układu krążenia. Najlepsze wyniki zaobserwowano u osób, które spożywały od dwóch do trzech filiżanek dziennie.

W porównaniu z niepiciem kawy wiązało się to ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa zgonu w ciągu 12,5 roku badania o 14, 27 i 11 proc. odpowiednio w przypadku napojów bezkofeinowych, mielonych i instant.

14-proc., 27-proc. i 11-proc. niższym prawdopodobieństwem zgonu w ciągu 12,5 roku badania odpowiednio dla preparatów bezkofeinowych, mielonych i instant.

Źródło: Sky News

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Picie kawy może wydłużyć życie. Nie chodzi tylko o kofeinę - Portal i.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie