Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie tylko podczas ciąży...

(mat)
Niemal każdy z nas zna to nieprzyjemne odczucie zlokalizowane w okolicy gardła lub żołądka. Nudności, którym często towarzyszy osłabienie, poty, bladość skóry, mogą być zapowiedzią wymiotów.

Niemal każdy z nas zna to nieprzyjemne odczucie zlokalizowane w okolicy gardła lub żołądka. Nudności, którym często towarzyszy osłabienie, poty, bladość skóry, mogą być zapowiedzią wymiotów. Ich przyczyn może być wiele, od błahych po zagrażające zdrowiu. Najczęstsze to:
* Ciąża – nudności dotyczą niemal połowy ciężarnych i są zjawiskiem fizjologicznym. Pojawiają się najczęściej rano, między 2 a 8 tygodniem po zapłodnieniu. Rzadko występują w II i III trymestrze ciąży, chociaż w przypadku ciąży mnogich mogą utrzymywać się aż do porodu. Zaniepokoić powinny nudności i obfite wymioty trwające cały dzień.
*Zatrucie pokarmowe – występuje najczęściej po spożyciu pokarmów skażonych toksynami drobnoustrojów, trujących grzybów czy roślin, alkoholu. Objawy występują zwykle w ciągu kilku godzin do 2 — 3 dni po zatruciu. Należą do nich nudności, wymioty, ból brzucha, biegunka, utrata apetytu, gorączka.

*Alergia pokarmowa – przemijające objawy o różnym nasileniu i charakterze. Nudnościom mogą towarzyszyć wymioty, biegunka, bóle brzucha, obrzęk śluzówki jamy ustnej. Innymi objawami alergii są: wysypka, zaczerwienienie skóry, trudności w oddychaniu, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Uczulać może niemal wszystko. Najczęściej przyczyną alergii pokarmowej są: białko jaja kurzego, mleko krowie, orzeszki ziemne, truskawki, owoce cytrusowe, rośliny strączkowe.
*Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – jej głównym objawem jest ból lub dyskomfort w nadbrzuszu, pojawiający się 1 — 3 godzin po posiłku lub w nocy, budząc chorego ze snu. Objawy te zwykle ustępują po spożyciu pokarmu lub przyjęciu leków zobojętniających kwas solny. Innymi dolegliwościami mogą być nudności, wymioty, odbijania, brak apetytu, niesmak w ustach, chudnięcie.
* Zespół jelita nadwrażliwego – są to zaburzenia czynności ruchowej górnego odcinka przewodu pokarmowego. Mogą one mieć podłoże psychiczne, powstawać pod wpływem stresu, lęku, stanów depresyjnych. W niektórych sytuacjach wiążą się z brakiem regularności i higieny jedzenia.
* Przewlekłe choroby układu pokarmowego (m. in. trzustki, dróg żółciowych, wątroby) – często nudności są tylko jednym z objawów, choć ich nasilenie może być tak duże, że przewyższa wszystkie inne symptomy choroby.
* Leki – najczęściej nudności występują po niektórych lekach przeciwbólowych, przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych, antybiotykach, środkach nasercowych oraz chemioterapii. Specjaliści podkreślają jednak, że reakcja na przyjmowane leki jest sprawą indywidualną i niemal każdy preparat może wywołać nudności. Zwykle występują one u osób starszych, które przyjmują duże ilości różnego rodzaju farmaceutyków.
* Choroba lokomocyjna – pojawia się często podczas podróży samochodem, statkiem lub innymi środkami komunikacji i jest wynikiem podrażnienia błędnika, czyli narządu równowagi znajdującego się w uchu wewnętrznym. Jej objawami są nudności, wymioty, ból głowy, bladość skóry spowodowana skurczem naczyń krwionośnych, wzmożona potliwość, ślinotok, zaburzenia rytmu serca. Ustępują one po zatrzymaniu pojazdu, spacerze na świeżym powietrzu.
* Choroby pasożytnicze, np. lamblioza – uporczywe poranne nudności mogą być pierwszym objawem robaczycy. Towarzyszą im często wymioty, biegunka, bóle brzucha, gorączka. (mat)

Jedz bez pośpiechu
Bardzo istotne jest, by każdego dnia jeść regularnie co najmniej 4 – 5 posiłków, zgodnie z zasadą „lepiej mniej, a częściej”.
Podczas posiłku należy wolno przeżuwać każdy kęs i unikać jedzenia w pośpiechu. Rano na czczo można wypić szklankę wody z plasterkiem cytryny, co zapobiega porannym nudnościom.


DOMOWYM SPOSOBEM
Imbir, cynamon i kardamon

Nudności można ograniczyć lub zlikwidować, korzystając ze starych, sprawdzonych sposobów. Skuteczne jest żucie korzenia imbiru lub popijanie herbatki imbirowej. Przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon i kardamon wzmagają trawienie i ułatwiają wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Mogą być dodawane do potraw lub popijane w formie naparu. Powinny ich jednak unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto