Nie masz pomysłu na obiad? Te dania Cię zaskoczą. Zobacz TOP 10 pomysłów na nietypowe obiady
Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką [PRZEPIS]
Składniki na pulpety
500 g wołowiny mielonej
1 cebula drobno posiekana
jajko
2 łyżeczki kuminu w całości,
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
sól, pieprz
Składniki na sos:
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula drobno posiekaną
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 garść drobnej zielonej papryki
Dodatkowo
200 g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
zielone papryczki
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.