Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Możesz jeść pomidory? A może powinieneś ich unikać? Sprawdź, czy jesteś na tej liście!

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Są osoby, które zdecydowanie powinny unikać pomidorów. Jakie skutki uboczne mogą wynikać ze zjedzenia zbyt wielu pomidorów? Kto powinien unikać tego warzywa?
Są osoby, które zdecydowanie powinny unikać pomidorów. Jakie skutki uboczne mogą wynikać ze zjedzenia zbyt wielu pomidorów? Kto powinien unikać tego warzywa? Pixabay
Wśród zdecydowanie najpopularniejszych warzyw w Polsce z pewnością możemy wymienić pomidory. Niektórzy uważają, że można je jeść w dowolnych ilościach. Okazuje się jednak, że nie dla każdego jest to wskazane. Są osoby, które zdecydowanie powinny unikać pomidorów. Jakie skutki uboczne mogą wynikać ze zjedzenia zbyt wielu pomidorów? Kto powinien unikać tego warzywa?

Spis treści

Zobacz wideo: Tak wyglądają teraz kontrole zwolnień lekarskich. Oni są na celowniku ZUS

od 16 lat

Kto nie powinien jeść pomidorów?

Jedzenie pomidorów nie jest wskazane w przypadku osób mających problemy ze wrzodami. Również powinny się tego wystrzegać osoby cierpiące na zapalenie żołądka. Kwasy organiczne zawarte w pomidorach mogą stanowić dla tych osób spore zagrożenie. Na liście osób, które powinny unikać pomidorów są alergicy - oczywiście ci, u których wystąpią konkretne reakcje alergiczne.

Polecamy

Ważne jest odpowiednie przygotowanie pomidorów

Lista osób, które powinny unikać pomidorów, składa się również z tych, którzy nie powinni jeść ich w świeżej postaci. Mowa tu o osobach cierpiących na choroby przewodu żołądkowo-jelitowego. Dla niech lepszym rozwiązaniem jest termiczne przetworzenie pomidorów. W takiej postaci nie będą tak "agresywnie" działać na układ pokarmowy.

Jakie są skutki uboczne jedzenia pomidorów?

Przy zjedzeniu zbyt dużej ilości pomidorów może dojść do przesadnego zakwaszenia żołądka. Pomidory zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy, co bezpośrednio może stanowić przyczynę refluksu żołądkowego.

Polecamy

Nie zapominajmy o alergii

W pomidorach znajduje się histamina, hormon, który u niektórych osób powoduje reakcję uczuleniową. Najczęściej można tu mówić o pojawieniu się wysypki skórnej, choć zdarzają się też inne reakcje alergiczne. Nie tylko alergia jest jednak problemem. W pomidorach jest wiele wapnia i szczawianu, co może wiązać się z odkładaniem kamieni nerkowych.

Czy można przedawkować pomidory?

Z zasady jest to niezwykle trudne, ponieważ pomidory mają w składzie duże ilości wody. Nie należy jednak zapominać o tym, ze reakcje alergiczne zawsze są niebezpieczne i wystąpienie wskazanych wcześniej skutków ubocznych może być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a w skrajnych przypadkach nawet i życia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto