Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie
W ostatnią niedzielę rozpoczęła się szósta już seria popularnego programu "MasterChef Junior" na antenie telewizji TVN. Tym razem o tytuł mistrza kuchni walczy piętnaścioro dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Wśród nich znalazł się Kazimierz Józefowicz, 9-latek ze Starego Torunia.
Warto przeczytać
- Abonament RTV. Kary za niepłacenie jeszcze wyższe. Ile wynoszą, kto i jak kontroluje?
- Toruń. Jak bardzo wzrosły koszty ogrzewania? Lepiej szykujcie portfele!
- Toruń na wielu archiwalnych widokówkach [Zdjęcia]
- Do sklepu tylko po wcześniejszej rejestracji? Czy tak będzie też w Polsce?
- Tak mieszka Małgorzata Kożuchowska. Aktorka nie kryje się ze swoim luksusem
- Wille na sprzedaż w Toruniu. Sprawdź oferty!
Gram na skrzypcach, chodzę do szkoły muzycznej. Lubię majsterkować i inne takie rzeczy: skręcać, wiercić, lutować - mówi o sobie Kazik Józefowicz. - Zrobiłem kiedyś lutownicę z ołówka i skonstruowałem pistolet na wodę napędzany sprężonym powietrzem. Był naprawdę mocny. W majsterkowaniu trzeba nabrać wprawy, tak samo zresztą jak w gotowaniu.
Kazik wraz z innymi uczestnikami programu powalczy o atrakcyjne nagrody. Będzie się musiał wykazać swoją wiedzą w kwestiach kulinarnych, ale również pomysłowością i fantazją. W kolejnym odcinku zobaczymy go w najbliższą niedzielę o godz. 20.
W minioną niedzielę, w pierwszym odcinku nowego sezonu "MasterChefa Junior" przygotował rybę, doradę. Danie zasmakowało i spodobało się Michelowi Moranowi.
Danie Kazika - Dorada wśród chmur
Składniki:
- cała dorada
- cytryna
- przyprawy wg uznania
Składniki na kluseczki dyniowe:
- purée z pieczonej dyni 1 szklanka
- szklanka mąki
- szklanka startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- masło
- czosnek
Sposób wykonania:
Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza. Doradę naciąć w kilku miejscach, pokroić cytrynę w cienkie półplasterki i powciskać w nacięcia i do środka ryby. Natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min.
Kluseczki dyniowe: wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać do uzyskania ciasta. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i wyjąć na talerz dookoła dorady.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?