Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"MasterChef Junior". Kazik Józefowicz ze Starego Torunia gotuje w programie

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
9-letni Kazik Józefowicz, miłośnik kuchni, muzyki i majsterkowania, zadebiutował w niedzielę w programie "MasterChef Junior" w telewizji TVN. Chłopiec zrobił wielkie wrażenie swoją rezolutnością i otwartością. Kazik mieszka w Starym Toruniu i chodzi do szkoły muzycznej na Wrzosach.

Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie

W ostatnią niedzielę rozpoczęła się szósta już seria popularnego programu "MasterChef Junior" na antenie telewizji TVN. Tym razem o tytuł mistrza kuchni walczy piętnaścioro dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Wśród nich znalazł się Kazimierz Józefowicz, 9-latek ze Starego Torunia.

Warto przeczytać

Gram na skrzypcach, chodzę do szkoły muzycznej. Lubię majsterkować i inne takie rzeczy: skręcać, wiercić, lutować - mówi o sobie Kazik Józefowicz. - Zrobiłem kiedyś lutownicę z ołówka i skonstruowałem pistolet na wodę napędzany sprężonym powietrzem. Był naprawdę mocny. W majsterkowaniu trzeba nabrać wprawy, tak samo zresztą jak w gotowaniu.

Kazik wraz z innymi uczestnikami programu powalczy o atrakcyjne nagrody. Będzie się musiał wykazać swoją wiedzą w kwestiach kulinarnych, ale również pomysłowością i fantazją. W kolejnym odcinku zobaczymy go w najbliższą niedzielę o godz. 20.
W minioną niedzielę, w pierwszym odcinku nowego sezonu "MasterChefa Junior" przygotował rybę, doradę. Danie zasmakowało i spodobało się Michelowi Moranowi.

Danie Kazika - Dorada wśród chmur

Składniki:

  • cała dorada
  • cytryna
  • przyprawy wg uznania

Składniki na kluseczki dyniowe:

  • purée z pieczonej dyni 1 szklanka
  • szklanka mąki
  • szklanka startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • czosnek

Sposób wykonania:
Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza. Doradę naciąć w kilku miejscach, pokroić cytrynę w cienkie półplasterki i powciskać w nacięcia i do środka ryby. Natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min.
Kluseczki dyniowe: wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać do uzyskania ciasta. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i wyjąć na talerz dookoła dorady.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto