Zobacz wideo: Bez maseczek na świeżym powietrzu? Są nowe informacje.
- Trzymajmy kciuki za 9-letniego Kazika Józefowicza ze Starego Torunia, który dziś o 20.00 walczy o wygraną w finale 6. edycji MasterChef Junior TVN - napisał na swoim Facebook'u prezydent Michał Zaleski. - Nie tylko świetnie gotuje, ale też majsterkuje i uczy się gry na skrzypcach w toruńskim Zespole Szkół Muzycznych! Powodzenia Kaziku!
Wiele tygodni gotowania, zabawy i nauki w programie pozwoliło młodym kucharzom rozwinąć kulinarne skrzydła. W ostatniej konkurencji, która po raz szósty wyłoni najlepiej gotujące dziecko w Polsce spotkają się - Jagoda Łaganowska, Staś Zawłocki i właśnie Kazik Józefowicz.
Kazik ma różne talenty
9-latek od samego początku programu cieszy się dużą sympatią widzów. Lubią go też i bardzo chwalą jurorzy.
- Gram na skrzypcach, chodzę do szkoły muzycznej. Lubię majsterkować i inne takie rzeczy: skręcać, wiercić, lutować - mówi o sobie Kazik Józefowicz. - Zrobiłem kiedyś lutownicę z ołówka i skonstruowałem pistolet na wodę napędzany sprężonym powietrzem. Był naprawdę mocny. W majsterkowaniu trzeba nabrać wprawy, tak samo zresztą jak w gotowaniu.
Trójka finalistów będzie musiała przygotować menu degustacyjne składające się z trzech dań – przystawki, dania głównego oraz deseru. Pomysłowe potrawy będą musiały zachwycić podniebienia jurorów. Zwycięzca otrzyma nie tylko tytuł, ale też wspaniałe nagrody - statuetkę, czek w wysokości 15 tys. zł oraz bon na wakacje marzeń o wartości 40 tys. zł.
Kazik zdradził, jaki ma patent na finał. Młody kucharz przyznał, że chce zaskoczyć jurorów doskonałym makaronem własnej roboty. Jego klucz do sukcesu to dobre danie i opanowanie w kuchni! Co z tego wyniknie?
- Kluczem do sukcesu jest dobrze ugotować i nie panikować. Trzeba sobie mówić: dam radę, będzie git wszystko zrobię i może wygram. Muszę coś zrobić super, bo naprawdę strasznie chcę to wygrać - powiedział chłopiec.
Przepis Kazika - fish and stek
Składniki:
- kostka masła
- stek z antrykotu
- szalotka
- dorada w całości
- cytryna
- czosnek
- 150 g groszku
- śmietanka 18%
- sól, pieprz
- rzodkiew w całości
- majonez
- kminek
- gałka muszkatołowa
- świeże zioła
- białe wino wytrawne
Sposób wykonania:
- Wysypujemy sól i pieprz na deskę i obtaczamy steka z obu stron, zawijamy w folię, odkładamy. Rybę nacinamy w poprzek, do środka wkładamy czosnek, kropimy sokiem z cytryny, cytrynę też wkładamy w nacięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 200 stopni na 5 minut, wyłączamy piekarnik. Zostawiamy doradę piecu.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z masłem, jak się zeszkli, dolewamy trochę wina, redukujemy. Gdy wino wyparuje, ściągamy z ognia, pomału dajemy kawałki masła, mieszamy. Jak masło się rozpuści, odstawiamy
- Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy trochę masła, śmietanki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, blendujemy. Następnie przecedzamy przez sito.
- Stek rozwijamy z folii, płuczemy, wycieramy, smażymy na patelni z odrobiną oliwy po 3 minuty z każdej strony.
- Rzodkiew ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy majonez, sól, pieprz, gałkę, kminek, mieszamy.
- Na brzegu talerza kładziemy stek, obok doradę, polewamy sosem, obok puree z groszku, robimy łezkę, obok kładziemy surówkę z rzodkwi. Ozdabiamy świeżymi ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?